Márton Anna a bronzéremért vívhat a tokiói olimpián

2021. július 26. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Márton Anna 15-8-ra kikapott az orosz egyéni világbajnok Szofija Velikaja ellen a tokiói olimpia kardvívásának elődöntőjében. A magyar versenyző a bronzért a francia Brunet ellen vívhat, a döntőbe két orosz sportoló jutott.

A világranglista-2. orosz Szofija Velikaja ellen folytatta szereplését az 5. Márton Anna. A 36 éves Velikaja ma már elütött egy magyart a továbbjutástól, a 32 között Katona Renátát győzte le.

A 26 éves magyar kardozónak az elődöntő volt a negyedik asszója, a 16 közé jutásért zajlón sérülés miatt ápolni kellett, a térde ugrott ki, akkor nem sokan gondolták, hogy pár órával később a döntőért vívhat. A két sportoló jól ismeri egymást, Márton eddig csak a 2018-as világkupán tudott győzni, de, mint az elődöntő előtt fogalmazott, egyetlen korábbi asszójukra se akar emlékezni.

A riói olimpián tizedikként végzett Márton Anna kezdte jobban az asszót, 3-0-ra is vezetett már, Velikaja azonban egyenlített. Fej-fej mellett haladt a két sportoló, a kétszeres egyéni világbajnok, olimpiai második orosz 6-5-nél vette át először a vezetést. A szünetre 8-6-os orosz vezetéssel vonultak a sportolók.

A szünet után Velikaja magabiztosan ment előre, 9-7-re, 15-8-ra nyert, a két sportoló között ekkor már nagy volt a különbség.

Márton Anna az elődöntő után azt nyilatkozta az m4-nek, hogy pont a legrosszabbkor zökkentették ki a kétes tusok, ezek Velikajának szárnyat adtak. A bronzmérkőzés előtt el kell felejteni az elődöntőt, a sérült térdéről azt mondta, hogy fájdalomcsillapítókkal tűrhető.

Márton Anna (jobbra) viszonylag simán kikapott az elődöntőben az orosz Velikajától – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters
Márton Anna (jobbra) viszonylag simán kikapott az elődöntőben az orosz Velikajától – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

A másik elődöntőben a világranglista-17. orosz Pozdnyakova 15-10-re nyert a harmadik helyen rangsorolt francia Brunet ellen. A 2016-os olimpia után ismét orosz házidöntő lesz, Velikaja öt éve második lett.

Márton Anna hatodik kiemeltként kezdte a napot, a 16 közé jutásért az argentin Maria Belen Maurice Pérezt 15-12-re, a nyolcaddöntőben a dél-koreai Csoj Szu Jeont 15-12-re, az üzbég Zajnab Gyajibekovát 15-11-re győzte le.

A magyarok közül Katona Renáta a 32 között, a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Női kardban 2004 óta osztanak aranyérmet, az első kettőt a most Velikaja ellen elvérző amerikai Mariel Zaguris nyerte, a 2010-est a dél-koreai Kim Dzsijon, a 2016-ost az orosz Jana Jegorjan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!