Újabb olimpiai érem vívásban: Siklósi Gergely ezüstérmes

Legfontosabb

2021. július 25. – 14:35

frissítve

Újabb olimpiai érem vívásban: Siklósi Gergely ezüstérmes
Siklósi Gergely kikapott a francia Cannone-tól az olimpiai döntőben, ezüstérmes lett a párbajtőröző – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A világranglista első helyén álló párbajtőröző, a 23 éves Siklósi Gergely gondoskodott arról, hogy a tokiói olimpia második versenynapján is legyen magyar döntős a vívásban. A győzelem azonban most elmaradt.

„Ha túl korán kezdek foglalkozni az olimpiával, kiégek” – mondta még egy áprilisi interjúnkban a 2019-ben egyéniben világbajnok Siklósi. Olyan lazaság áradt belőle a felkészülés alatt is, ami csak kevés sportolónak adatik meg, nem foglalkozott különösebben a nyomással, fokozottan ügyelt arra, hogy a megfelelési kényszer ne uralkodjon el rajta, mert akkor nem képes tudása maximumát nyújtani. Ez a lazaság elkísérte az egész versenynap, a döntőért sem tehet szemre hányást magának.

Siklósi az első körben a kínai Donggal találkozott, 15-9-re legyőzte. A marokkói Houssam El-Kord volt a második ellenfele, és egy szoros meccsen 15-13-ra nyert. A nyolc között a koreai címvédő, Park várt rá, aki Imre Gézát 10-14-ről verte meg a riói olimpián. Park 10-8-ra vezetett ellene, de az utolsó három percben, a csörte legfontosabb szakaszában a magyar volt a jobb, és 15-13-mal lépett tovább.

Az elődöntőben az olasz Santarelli várt rá, akivel a 2019-es vb-n is összecsapott, és akkor az elődöntőben elég simán megverte. A mostani meccs sokáig szoros volt, fej-fej mellett haladtak, 10-10 után viszont Siklósi öt találatot adott a folyamatosan támadó olasznak.

„Elkezdtünk vívni” – adott magyarázatot arra a kérdésre, hogy mi történt a hajrában, amikor állva hagyta riválisát. Azt is elmondta, hogy ugyan olimpiai döntő vár rá nemsokára, egyáltalán nem izgul.

Cannone és Siklósi az olimpiai döntőben – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters
Cannone és Siklósi az olimpiai döntőben – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

A fináléban az a francia Romain Cannone volt az ellenfele, akinek semmi komoly eredménye nem volt eddig a napig. Eddigi egyetlen meccsüket Siklósi nyerte, de még 2017-ben, abból nem lehetett semmilyen következtetést levonni. A világranglistán a 47. helyezett Cannone Tokióban mindjárt az első fordulóban megverte a 2012-es olimpia bajnokát, a venezuelai Limardót. A negyeddöntőben a második kiemelt orosz Bidát, az elődöntőben az ukrán Reizlint múlta felül, aki nem mellékesen az egyetlen idei világkupát megnyerte, éppen Siklósi előtt.

„A francia formája azt mutatja, ma van az a napja, ami nem sokszor, jó ha egyszer adódik egy vívó életében. Gergőt sem kell félteni, mert láthatóan jól bírja ő is a terhet, hiszen mindenki az aktuális világbajnokra, a ranglistát vezetőre pályázik”

– ezt a helyzetelemzést a MOB-elnök Kulcsár Krisztián adta a döntő előtt, aki ugyanebben a fegyvernemben ezüstérmes volt az 1992-es és a 2004-es olimpián.

Egyszer vezetett a döntőben Siklósi

A döntő az eredményjelző technikai hibája miatt kicsit csúszva kezdődött, a francia egy csuklószúrással nyitott, aztán a tapolcai születésű Siklósi hasát találta el, aki hamarosan ugyanilyen befejezéssel válaszolt. Együttes találat után ismét a francia volt pontos, Siklósi azonban még az első három perc letelte előtt egyenlített (4-4)

Siklósi 6-5-nél vezetett először, akkor nem tudhattuk, utoljára is. A francia ugyanis gyorsan válaszolt a találatra, és a hetedik találatot is ő adta, aztán mindketten jól szúrtak, a francia viszont nemcsak elhárította a magyar támadását, hanem vissza is szúrt.

Együttes találat után Cannone adott egy bravúros tust – hátralépés közben is nagyszerűen talált –, majd egy szerencséset, és 12-8-as előnyre tett szert. Aztán lábon szúrta a hátrányban talán egy kicsit siető magyart, és így a második három percet 14-9-es vezetéssel zárta, vagyis egy találat kellett neki élete legnagyobb sikeréhez.

Innen már csak a csoda segíthetett a Honvéd versenyzőjén, de ez a csoda most elmaradt. Ugyan egyszer eltalálta még Cannone-t egy szép tussal, a lendületét nem tudta megfékezni, és végül 15-10-re a francia győzött, Siklósi ezüstérmet nyert. Hétfőn a női kardozók vívnak, ott is van éremesély.

Siklósi Gergely: Nyertem egy fehéraranyat

– így értékelt az M4 Sportnak adott nyilatkozatában a döntő után a friss olimpiai ezüstérmes magyar vívó. „Amikor átvettem a vezetést 6-5-re, akkor azt hittem, hogy megtöröm az önbizalmát, de neki ma nem volt veszteni valója. (…) Most nem azt gondolom, hogy vesztettem, hanem nyertem, nyertem egy fehéraranyat. Ennek örülni kell, nem tudom azt mondani, hogy szomorú vagyok” – mondta Siklósi, és hozzátette, hogy nem érzi magát vesztesnek.

Az első olimpiáján szereplő Siklósi azt mondta, hogy „első bálozóként” szertetett volna rácáfolni az olimpiával kapcsolatos sztereotípiákra, ami egy kivétellel – miszerint egyből nyer is – sikerült. „De a második hely is jó” – zárta a nyilatkozatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!