Szilágyi Áron olimpiai döntős, az aranyéremért vívhat

2021. július 24. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olimpiai aranyérméért vívhat Szilágyi Áron, miután a férfi kardvívás elődöntőjében nyerni tudott a tokiói olimpián. A döntőt magyar idő szerint délután negyed háromtól rendezik, és bármi is lesz az eredmény, kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi már Tokióban is biztosan érmes. Ellenfele az olasz Luigi Samele lesz.

Az elődöntőben az a grúz Szandro Bazadze volt az ellenfele, aki nagy meglepetésre legyőzte a világranglistát vezető koreai Szangkokot. Szilágyi az elején hátrányba került, a világranglistán hetedik ellenfele 3-0-ra elment, aztán viszont az magyar vívó percei következtek, felpörgött és egyenlített, majd a vezetést is megszerezte, pihenőre végül 8-5-ös előnnyel mehetett.

A pihenő után viszont Bazadze percei jöttek, és feljött, 8-8 volt az állás. Szilágyi ezután megint előnybe tudott kerülni, két tust is elért, de az asszó izgalmai itt még nem értek véget, mert az ellenfél innen is visszajött, és egyenlített, sőt, a vezetést is megszerezte, de Szilágyi magabiztosan maradt, és fordított (14-13).

A végén Szilágyi megszerezte a mindent eldöntő tust, 15-13-ra nyert, és ezzel eldőlt, hogy olimpiai döntős. Bazadze nehezen viselte a vereséget, kezet sem fogott magyar ellenfelével.

Szilágyi úgy értékelt a győzelem után, hogy ilyen a grúz stílusa, készült erre, és érezte, hogy megpróbálja kizökkenteni. Azt nehezményezte egyedül, amikor már a zsűrinél is reklamált. 13-13-nál adta a legfontosabb tust, mert amikor már vezetett, akkor tudta, hogy az ellenfele indiszponált, és be tudja fejezni a mérkőzést.

Szilágyi egyébként rendkívül meggyőzően menetelt előre szombaton: első körben 15-7-re győzte le a venezuelai José Quinterót, majd következett két iráni ellenfél. Előbb 15-7-re verte Mojtaba Abedinint, majd a negyeddöntőben a korábban Decsi Tamást legyőző Pakdaman ellen nyert 15-6-ra. Végig magabiztosan, dinamikusan vívott, kétség nem férhetett a győzelméhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!