Eriksen csak defibrillátor nélkül focizhatna tovább Olaszországban

2021. július 23. – 23:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-bajnokságon újraélesztett dán futballista, Christian Eriksen csak akkor léphetne ismét pályára az olasz első osztályú bajnokságban, ha a beültetett kardioverter-defibrillátorát (ICD) eltávolítanák – írja az Athletic.

Az olasz bajnokság, a Serie A technikai és tudományos bizottságának egyik tagja, Francesco Braconaro egy rádióban azt nyilatkozta: „Christian Eriksen olaszországi játéka nem kaphat zöld utat. Ha eltávolítják a defibrillátorát, tehát igazolják, hogy a szívbetegsége nem jelent egészségügyi kockázatot, visszatérhet az Interbe.”

A 29 éves Eriksen szíve az Európa-bajnokság második napján, a Finnország elleni csoportmeccsen állt le, a játékos összeesett a pályán. A gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült újraéleszteni a pályán, ami után azonnal kórházba szállították. Néhány nappal később megműtötték a szívét, egy szívritmus-szabályozó eszközt ültettek a mellkasába. Ez az eszköz képes megakadályozni a hirtelen szívleállást.

Christian Eriksen a Juventus-Inter mérkőzésen 2021. május 15-én – Fotó: MATTEO BOTTANELLI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
Christian Eriksen a Juventus-Inter mérkőzésen 2021. május 15-én – Fotó: MATTEO BOTTANELLI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A jelenlegi olaszországi törvények minden olyan sportolót eltiltanak a profi karriertől, akinél szívrendellenességet tapasztalnak. Ugyanakkor nem minden európai országban ilyen szigorúak e tekintetben. Az Ajax és a holland válogatott futballistája, Daley Blind bebizonyította, hogy ICD-eszközzel is folytatható egy játékos profi karrierje.

Az Inter új vezetőedzője, Simone Inzaghi július elején úgy nyilatkozott, hogy tárt karokkal várják vissza Eriksent a pályára, ám a klub még nem adott ki hivatalos közleményt a dán középpályásuk jövőjéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!