Sorozatban negyedszer győzött az NBA-döntőben, ötven év után újra bajnok a Milwaukee Bucks

2021. július 21. – 08:21

frissítve

Sorozatban negyedszer győzött az NBA-döntőben, ötven év után újra bajnok a Milwaukee Bucks
Giannis Antetokounmpo ünnepel a csapattársai előtt a döntő legjobbjának járó trófeával. Fotó: Garrett Ellwood / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

105-98-ra verte a Milwaukee Bucks a Phoenix Sunst az NBA nagydöntőjének hatodik meccsén, ezzel pedig 2-0-ról felállva végül 4-2-re nyerte a párharcot, és ötven év után újra bajnoki címet ünnepelhet a csapat. A Bucks görög szupersztár kosárlabdázója, Giannis Antetokounmpo 50 ponttal, 14 lepattanóval és 5 blokkal, valamint rá nem annyira jellemző módon szinte hibátlan büntetőzéssel járult hozzá a győzelemhez, a korábbi meccseken nyújtott teljesítményével együtt pedig egyáltalán nem meglepő módon ő lett a döntő MVP-je.

A helyi idő szerint kedd esti meccset a hazai pályán játszó Bucks kezdte jobban, de a Suns hamar magára talált, a második negyedben már vezettek is Chris Paulék. A meccs innentől egy jó darabig nagyon szoros volt, a harmadik negyedben sem tudott elhúzni egyik csapat sem, az utolsó játékrészre 79-79-es állással fordultak rá a felek. Itt aztán már érezhetően élesebb volt a Bucks, szép lassan ha nem is kényelmes, de elegendő előnyt építettek ki, és ezt már nem is engedték ki a kezükből a meccs végéig.

A Sunsnak egyébként így is lett volna lehetőség visszajönni a meccsbe, de gyakorlatilag mindenki kulcsfontosságú dobásokat hibázott. Az utolsó percben Devin Booker és Chris Paul triplái is kimaradtak, ez pedig nem fért bele úgy, hogy Giannis megint extrát hozott, és még jól is büntetőzött. A görög még egy triplát is bevágott, ami már csak azért is meglepő volt, mert a hármasai ezen a meccsen nemcsak a Sunsnak, hanem a Bucksnak sem ültek, azt pedig valószínűleg senki nem tőle várta, hogy felhúzza ezt a statisztikát.

A Bucks ezzel a győzelemmel a 0-2-es idegenbeli kezdés után négy meccset húzott be sorozatban, és a látottak alapján teljesen megérdemelten nyerte meg az idei döntőt. A döntő legértékesebb játékosa nem meglepő módon Giannis Antetokounmpo lett, a görög a mai 50 pontos teljesítményét megelőzően kétszer is 40 pont fölé jutott, és olyan kulcsjátékokat hozott, mint ez a blokk DeAndre Aytonon a negyedik meccs hajrájában. A görög sztár ráadásul mindezt úgy tudta hozni, hogy a keleti döntőben az Atlanta Hawks ellen csúnya térdsérülést szenvedett, és bár az hamar kiderült, hogy nem lett komolyabb baja, egy darabig az sem volt biztos, hogy játszani fog a döntő első pár meccsén.

Egy rakás más sérülés viszont kétségtelenül meghatározta nemcsak ezt a párharcot, hanem az egész rájátszást is az idei szezonban. A Suns például nem számíthatott Dario Šarićra, miután a horvát játékosnak elszakadt az Achillese, a korábban búcsúzó csapatoknál pedig meghatározó játékosok estek ki hasonló okokból. Az első körben éppen a Suns ellen kizúgó tavalyi bajnok Lakersnél Anthony Davis esett ki, a Utah Jazznek Mike Conley-t kellett sokáig nélkülöznie, a Denver Nuggetsnél Jamal Murray hiányzott, a Clippersnél pedig Kawhi Leonardra nem lehetett számítani, csak hogy néhány nagyobb nevet említsünk.

A sok sérülés rá is nyomta a bélyegét az idei rájátszásra, LeBron James pedig bő egy hónapja ki is fakadt emiatt, szerinte ugyanis felelőtlenség volt a ligától az, hogy ennyire kevés időt hagytak a járvány miatt elcsúszott tavalyi, illetve az idei szezon között. Az NBA szóvivője, Mike Bass szerint ugyanakkor a statisztikák alapján nem volt több a sérülés idén a rájátszásban, mint a korábbi években.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!