München helyett Isztambul rendezheti a 2023-as BL-döntőt

2021. július 16. – 21:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ismét megvariálta a következő évek Bajnokok Ligája döntőinek helyszínét és sorrendjét. A legújabb állás szerint a 2023-as döntőt nem Münchenben, hanem Isztambulban rendezik – írja az MTI.

Ha nem tör ki a koronavírus-járvány, akkor a 2020-as BL-döntőt eredetileg az isztambuli Atatürk-stadionban játszották volna le, ahol korábban a 2005-ös döntőt is rendezték. De kitört, a BL-szezon félbeszakadt, az augusztusra halasztott végjátékot pedig Lisszabonban tartották meg. Az UEFA ekkor úgy döntött, hogy az isztambuli döntőt 2021-ben pótolják be, csakhogy a 2021-es, a 2022-es és a 2023-as döntő rendezési jogát még a járvány előtt odaítélték Szentpétervárnak, Münchennek és Londonnak.

Erre a problémára azt a megoldást találták ki, hogy a rendező várásokat egy évvel „eltolják”, vagyis Szentpétervár kapja a 2022-es, München a 2023-as, London pedig a 2024-es döntőt. De ez a terv is borult, mert a járványhelyzet miatt Isztambul megint nem tudott rendező lenni, a döntőt ismét Portugáliába vitték, hogy a Chelsea és a Manchester City szurkolói is ott lehessenek a portói stadionban.

Az UEFA most úgy akarja kárpótolni Isztambult, hogy a 2022-es és 2024-es házigazda, vagyis Szentpétervár és London változatlan maradt, a 2023-as BL-döntőre kijelölt Münchennek viszont 2025-ig kell várnia a rendezéssel.

Az Atatürk-stadion Isztambulban – Fotó: STR / AFP
Az Atatürk-stadion Isztambulban – Fotó: STR / AFP

Az Európa-liga 2024-es döntőjét a dublini Aviva Stadionban játsszák. Az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) pénteken jelentette be, hogy a múlt hétvégén Londonban folytatott tárgyalások után az UEFA végrehajtó bizottsága az ír fővárosnak ítélte a rendezés jogát. Az Európa-liga idei döntőjét Gdanskban rendezték, ahol a Villarreal tizenegyespárbajban legyőzte a Manchester Unitedet.

Jövőre Sevilla, 2023-ban pedig a budapesti Puskás Aréna lesz az El-döntő helyszíne.

A dublini Aviva Stadion három év múlva másodszor adhat otthont az Európa-liga döntőjének, ugyanis 2011-ben a Porto itt győzte le 1-0-ra a Bragát. Az El 2025-ös döntője Bilbaóban lesz. Az UEFA honlapja szerint Dublinra és Bilbaóra is azért esett a választás, mert az idei Európa-bajnokságon az eredeti tervekkel ellentétben egyetlen mérkőzést sem rendezhettek meg a két városban, mert a helyi hatóságok nem voltak hajlandóak nézőket beengedni a stadionba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!