Nagy olimpiai esélyese eltiltása után az USA lazítana a füvezésen kapott sportolók büntetésén

2021. július 10. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok a kannabiszhasználat miatti eltiltások mértékének enyhítését szorgalmazza a sportban – írja az MTI a Financial Times beszámolója nyomán.

A brit napilap azt írta, a Fehér Ház nemzeti kábítószer-ellenőrzési irodája (ONDCP) találkozót szervez a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) annak érdekében, hogy a marihuánahasználat az eddigieknél enyhébb elbírálás alá essen.

Az ügy hátterében az áll, hogy a női 100 méteres síkfutás legnagyobb esélyesének tartott amerikai Sha'Carri Richardson nem indulhat a július 23-án kezdődő tokiói olimpián, mert doppingmintájában kannabisz nyomaira bukkantak, ezért egy hónapra eltiltották. Richardson elismerte, hogy tiltott szerrel élt – azt mondta, édesanyja halálát próbálta így feldolgozni –, és elfogadta az eltiltást, amely július 27-én jár le.

Maga a kezdeményezés azonban nem teljesen új, tavaly ősszel a profi élsportolók érdekvédelmét ellátó Játékosok Világszövetsége (WPA) is kevésbé szigorú szankcionálást, jóval rövidebb idejű eltiltást szorgalmazott azoknak a versenyzőknek az esetében, akik nem teljesítményfokozó szerrel buknak le, hanem szabadidős kábítószerek, partidrogok fogyasztásával követnek el doppingvétséget.

Kövess minket Facebookon is!