A világ leggyorsabb anyukája és a Usain Bolt rekordjait döntögető tini is a Gyulai Memorialon repeszt majd

2021. július 5. – 14:40

frissítve

A világ leggyorsabb anyukája és a Usain Bolt rekordjait döntögető tini is a Gyulai Memorialon repeszt majd
A 17 éves Erryon Knighton sorra döntögeti Usain Bolt korosztályos rekordjait Fotó: Gyulai István Memorial

Másolás

Vágólapra másolva

„A világ atlétikája házhoz jön, a versenyünkön olimpiai és világbajnokok indulnak, és biztos vagyok benne, hogy leendő olimpiai bajnokok is” – mondta Deutsch Péter, a Gyulai István Memorial szervezőbizottságának elnöke a verseny székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

A 11-edszer megrendezendő versenyre valóban félelmetesen erős mezőnyt hoztak össze a szervezők, több szám simán elmenne olimpiai döntőnek is, nehéz is olyat kiválasztani, amelyet ne neveznénk kihagyhatatlannak. Két számot azért érdemes kiemelni. Női száz méteren először indul a Gyulain Shelly-Ann Fraser-Pryce, aki pár hete minden idők második legjobb eredményét érte el 10,63-mal, és nem mellesleg már kilenc világbajnoki címe van a jamaicainak a különböző sprintszámokban. Legutóbbi vb-címét 2019-ben nyerte, gyermeke születése után tért vissza, így jelenleg ő a világ leggyorsabb anyukája is. Ellenfelei a riói olimpián 100-on és 200-on is nyerő Elaine Thompson-Herah, az idén szintén 10,63-at repesztő (igaz, nála túl nagy volt a hátszél) Blessing Okagbare és a vb-ezüsttel és bronzzal is rendelkező Marie Josée-Ta Lou.

A keddi verseny zárószáma pedig a férfi 400 méter lesz, amire Spiriev Attila sportigazgató csak annyit tudott mondani, hogy csak akkor hiszi el, ha már beértek a célba a futók. „A versenyszervezők akkor fogtak padlót, amikor látták, hogy olyan versenyzők lesznek nálunk egyszerre a pályán, akiket szinte sosem lehet összehozni.” Indul ugyanis a szám világcsúcstartója, a sérülése után egyre jobb formába kerülő Wayde Van Niekerk, az aktuális világbajnok Steven Gardiner, és négy amerikai sprinter, akik az idei időeredmények alapján a top 5-ben vannak, közülük Michael Norman a lista másodikja.

Wayde Van Niekert a 400 méteres síkfutás világcsúcstartója Fotó: Gyulai István Memorial
Wayde Van Niekert a 400 méteres síkfutás világcsúcstartója Fotó: Gyulai István Memorial

Ha már az amerikai spintereknél járunk, muszáj megemlíteni Justin Gatlint, aki 39 éves kora ellenére szerint még mindig a legjobb 100-asok között van. Ő már szinte hazajár Székesfehérvárra, és mint Spiriev elmondta, az atléta nagyon szeretett volna itt lenni most is, az amerikai válogatón szerzett sérülése ellenére is. Élete első európai versenyén indul el a Usain Bolt korosztályos csúcsait sorra megjavító Erryon Knighton is, a még csak 17 éves futó 200 méteren indul Székesfehérváron. Knigthonon még érezhető volt az elfogódottság, halk szavú válaszokat adott a kérdésekre, és amikor a versenyrutinjáról faggatták, megjegyezte, neki nem is nagyon van még olyan, hiszen most először indul Amerikán kívül és profi versenyen. Az atlétikát két és fél éve kezdte, amerikaifutballistának készült, de aztán megtetszett neki, hogy egyéni sportolóként csak rá irányul a figyelem. 200-on két futamot is rendeznek Fehérváron, a rajtlista tele van 20 másodpercen belüli időt tudó futókkal.

A Gyulai Memorial hétfőn a kalapácsvető számokkal indul, a nőknél Gyurátz Rékának, a férfiaknál az Eb- és vb-bronzérmes Halász Bencének szurkolhatunk. Deutsch megjegyezte, nemcsak a verseny fejlődött, de egyre több magyar atléta is került olyan szintre, hogy a nemzetközi mezőnyben kipróbálja magát, míg a kezdetekkor 3-7 atlétánk volt, addig mára 25 fölé nőtt a létszámuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!