Verstappen duplázott Ausztriában, Hamilton csak negyedik lett a sérült autóval

2021. július 4. – 16:51

frissítve

Verstappen duplázott Ausztriában, Hamilton csak negyedik lett a sérült autóval
Max Verstappen az Osztrák Nagydíj megnyerése után – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Max Verstappent senki nem tudta megszorongatni az Osztrák Nagydíjon, az élről indulva simán nyerte a futamot Valtteri Bottas előtt. A címvédő Lewis Hamilton csak negyedik lett a sérült autóval, így már 32 pont a hátránya a Red Bull holland pilótájával szemben. Lando Norris is nagy versenyt futott a McLarennel, a fiatal brit idei harmadik dobogóját szerezte Ausztriában. Sergio Pérezt kétszer is megbüntették az egyik ferraris leszorítása miatt.

Duplázásra készült Max Verstappen a Red Bull Ringen: egy hete ugyanezen a pályán, a Stájer Nagydíjra keresztelt versenyen is a Red Bull holland pilótája nyert, és tovább növelve előnyét a világbajnokságban Lewis Hamilton előtt. Akárcsak akkor, most is Verstappen indulhatott az élről, mögötte Lando Norris-Sergio Pérez volt a további sorrend, Hamilton csak a 4. helyet csípte meg az Osztrák Nagydíj időmérőjén.

A rajtnál simán jött el Verstappen, a mellőle induló Norris nem tudta megszorongatni. A mezőny hátsó felében Esteban Ocon (Alpine) akadt össze az egyik Alfa Romeóval, a baleset miatt be kellett küldeni a biztonsági autót. Az újraindításnál Verstappennek megint sikerült elhúznia Norristól, akit eközben a másik red bullos támadott keményen. A McLaren versenyzője az egyik kanyarban le is terelte a pályáról Pérezt, aki alaposan visszaesett, mire visszakecmergett a sóderágyból. Néhány körrel később kiderült, hogy Norris 5 másodperces időbüntetést kapott az eset miatt. Pérez kiválásával a két Mercedes előre jött egy helyet, Hamilton 3., Bottas 4. volt. A középmezőnyben Gasly-Cunoda-Stroll-Vettel-Ricciardo-Pérez volt a sorrend a 8. kör végén.

Lando Norris (balra) tereli le a pályáról az előzni próbáló Sergio Pérezt – Fotó: Andrej Isakovic / AFP
Lando Norris (balra) tereli le a pályáról az előzni próbáló Sergio Pérezt – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Verstappen hamar ellépett Norristól, ekkor már több mint 3 másodperc előnye vele szemben. Pérez visszaesésével Norris „lépett elő” Verstappen hátvédjévé: a holland zavartalanul szórhatta a leggyorsabb köröket az élen, miközben Hamilton hosszú körökre beszorult a McLaren mögé, A címvédő csak a 21. körben tudta áthámozni magát Norrison, addigra Verstappen már 10 másodpercre volt tőle.

Az élmezőnyből Norris és Bottas állt ki elsőként a 31. körben. Hamilton egy körrel követte őket, amire azonnal reagált Verstappen is, és ő is lecserélte a használt közepes gumijait. Mindannyian kemény keverékkel folytatták a versenyt, nem is terveztek több kiállást. A kerékcserék után Verstappen-Hamilton-Bottas-Norris volt a sorrend az élen, a McLaren pilótája az időbüntetés letöltése miatt esett a 4. helyre. Verstappen kényelmes előnnyel vezetett a verseny felénél, 14 másodperc volt Hamilton és közte.

Pérez nem tudott beleszólni az első négy csatájába, megrekedt a 8-9. hely környékén. A 43. körben még meg is büntették, miután Norris manőverét lemásolva leszorította Charles Leclercet (Ferrari) a pályáról. A 47. körben megint összeakadtak Leclerckel, ezúttal is Pérez volt a hibás, ezért a versenyfelügyelők újabb 5 másodpercre büntették.

Max Verstappen a holland szurkolók előtt – Fotó: Leonhard Foeger/ Reuters
Max Verstappen a holland szurkolók előtt – Fotó: Leonhard Foeger/ Reuters

Hamilton autója megsérült az egyik kerékvetőn áthajtva, emiatt egyre jobban lemaradt Verstappentől. Annyira visszalassult, hogy néhány kör alatt Bottas és Norris is felzárkózott rá.

Az 52. körben a Mercedes utasítására Hamilton elengedte csapattársát, amivel a brit visszacsúszott a 3. helyre.

Két körrel később Norris is elment mellette, ezzel Hamilton már csak 4. volt. Félperces előnye birtokában a 60. körben Verstappen megint kereket cserélt, hogy a friss gumikon megszerezze a leggyorsabb körért járó bónuszpontot.

Az utolsó tíz körben már nem változott a sorrend az élen, Verstappen nyerte az Osztrák Nagydíjat, övé lett a bónuszpont is. Bottas lett a második, Norris pedig a harmadik, Hamilton a negyedik helyen futott be a sérült autóval. További pontszerzők: Sainz, Pérez, Ricciardo, Leclerc, Gasly, Alonso. Az utolsó körben Kimi Räikkönen összeütközött Sebastian Vettellel, de ez már a pontszerzők sorrendjét nem befolyásolta. A 8. helyről induló George Russellnek most sem sikerült pontot szereznie, 11. lett.

Verstappen ötödik győzelmét szerezte a szezonban, ezzel már 32 ponttal vezet Hamilton előtt a világbajnokságban. A Red Bull ötödik versenyét nyerte zsinórban, a Mercedes május elején tudott utoljára győzni. Lando Norris harmadik dobogós helyezését szerezte idén, amivel folytatta jó sorozatát: a McLaren fiatal pilótája eddig az összes futamon pontot szerzett, erre csak ő volt képes a mezőnyből.

Világbajnokság állása, pilóták:

  • Max Verstappen: 182 pont
  • Lewis Hamilton: 150 pont
  • Sergio Pérez: 104 pont

Konstruktőrök:

  • Red Bull: 286 pont
  • Mercedes: 242 pont
  • McLaren: 141 pont

A világbajnokság két hét múlva Silverstone-ban, a Brit Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!