Évtizedek óta rivalizálnak egymással a spanyolok és az olaszok, mediterrán derbi lesz az Eb elődöntőjén

2021. július 3. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Mediterrán derbinek is szokták nevezni, ha egymással játszik a spanyol és az olasz válogatott. Két ország, akik hosszú évtizedek óta rivalizálnak egymással, és 2008 óta minden Európa-bajnokságon (vébén ötször játszottak egymás ellen) összehozza őket a sors. Így történt az idei Eb-n is, ahol az elődöntőben találkozik egymással a két végső győzelemre is esélyes válogatott.

A leghírhedtebb mérkőzésük a közelmúltból egyértelműen a 2012-es Eb-döntő volt, ahol az akkor a világ legjobbjának számító spanyolok szabályosan megalázták az olaszokat 4-0-ra. Pedig a két ország egymás elleni eredményei kiegyenlítettek, az eddigi 37 összecsapásuk közül 11-11 alkalommal győztek az olaszok vagy a spanyolok, a többi mérkőzésen döntetlen született.

A két válogatott szinte kereken 100 éve találkozott egymással 1920-ban az antwerpeni olimpián, ahol a spanyolok nyerte 2-0-ra. Az 1934-es vébéig csak barátságos meccseken és olimpiákon futottak össze, majd egészen 1980-ig nem játszott a két csapat egymással tétmérkőzést, és az olaszok évtizedeken át domináltak kettőjük párharcában. Egészen 2008-ig (!) kellett arra várni, hogy a spanyolok tétmérkőzésen is megverjék az olaszokat, de akkor is csak 11-esekkel tudtak győzni az Európa-bajnokságon.

Ahhoz képest, hogy évtizedeken át az olaszok voltak a jobb és erősebb válogatott, az ezredforduló után némileg változott a helyzet. A 2008-as Eb-n és a négy évvel később Eb-döntőn kívül a 2013-as Konföderációs Kupán, a 2016-os Eb-n és a legutolsó világbajnoki selejtezőben futottak még össze tétmérkőzésen, és mindössze 2016-ban tudtak nyerni az olaszok.

Különösen a 2018-as vébéselejtezők fájhattak, amikor egy csoportba került a két válogatott, otthon csak döntetlenre voltak képesek az olaszok, idegenben pedig kikaptak. A csoportot így a második helyen fejezték be, és szégyen szemre kiestek a pótselejtezőn, ezért megtörtént az olasz foci történetének egyik legcsúnyább bukása. Nem jutottak ki a világbajnokságra.

2017-ben sima 3-0-ra kaptak ki a spanyoloktól idegenben, és ez volt az utolsó alkalom, hogy a két válogatott egymással játszott. Az elmúlt évtizedek kiélezett párharcai miatt már akkora a rivalizálás a két válogatott között, mint a németek és az angolok, a szerbek és a horvátok, vagy éppen a magyarok és a románok között. Bár a szurkolók között nem szoktak akkora balhék lenni, mint itt Kelet-Európában.

Ráadásul az elődöntő után október 6-án ismét egymás ellen játszanak a Nemzetek Ligája döntőjében, szóval bármi is történik július 6-án 21:00-kor, mindkét csapatnak lehetősége lesz a visszavágásra még idén ősszel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!