A spanyolok tizenegyesekkel verték Svájcot, elődöntősök az Eb-n

Legfontosabb

2021. július 2. – 20:53

frissítve

A spanyolok tizenegyesekkel verték Svájcot, elődöntősök az Eb-n
Oyarzabalnak több nagy ziccere volt, mindet kihagyta, de az utolsó tizenegyest pontosan lőtte – Fotó: Anton Vaganov/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország jutott elsőként a legjobb négy közé az Európa-bajnokságon, miután tizenegyesekkel legyőzte Svájcot. A spanyolok öngóllal szereztek vezetést, de Shaqiri egyenlített (1-1). Később a spanyolok nem tudták kihasználni emberelőnyüket, a büntetőpárbajban viszont pontosabbak voltak. A belga-olasz győztese vár rájuk a Wembley-ben.

A hétfőn két örökre emlékezetes nyolcaddöntőben győztes Spanyolország és Svájc nyitotta a negyeddöntőket az Európa-bajnokságon. A svájciak mutatták be a torna legnagyobb bravúrját, miután 1-3-ról felálltak a franciákkal szemben és tizenegyesekkel ki is verték őket. A spanyolok 3-1-es vezetésről a rendes játékidőben nem tudták megverni a horvátokat, a hosszabbításban lőtt két góljukra viszont már nem jött válasz, és 5-3-mal mentek tovább. A két csapat 2010-ben emlékezetes meccset játszott egymással a vb-n, mert mindjárt az első csoportmeccsen 1-0-ra nyertek a svájciak, ám utána a spanyolok megnyerték a vb-t.

Ha végignézi, hogyan alakult percről percre az állás, akkor itt megteheti.

Mindössze a nyolcadik percig kellett várni a gólig, Jordi Alba egy szöglet után 22 méterről visszalőtte a kifejelt labdát, veszélytelen lett volna, Sommer könnyedén fogja ha Zakaria nem ér bele, a lábáról azonban a jobb felső sarokba vágódott a labda. Alba a horvátok ellen nem lépett pályára, a csoportmeccseken viszont ott volt a pályán, a gólt végül nem neki adták, hanem Zakaria öngólja lett belőle, így tizenegyre növelte az öngólok számát ezen az Eb-n.

A svájciak gyors és veszélyes támadást az első félidőben nem vezettek, néhány szöglet után adódott kisebb lehetőségük. Koke szabadrúgása és Azpilicueta fejese volt említésre méltó az első félidőben. A gyors gól a hiedelemmel ellentétben nem tett jót a mérkőzésnek, inkább ellaposította.

Élénkebben kezdődött a második félidő, a spanyol Dani Olmo első labdaérintésével, egy kapáslövéssel megszerezhette volna a második gólt, de Sommer vetődve hárított. Az 53. percben a svájci Shaqiri egy szögletből kapura küldte a labdát, Unai Simon beadást várt, de végül nem kellett közbeavatkoznia, mert a labda az oldalhálóban kötött ki.

Az 55. percben Zakaria fejese után centikkel kerülte el a kaput, Unai Simon nagyon nyugodtan szemlélte, mennyivel megy mellé, de ez egy veszélyes helyzet volt. A másik oldalon Ferran Torres magának teremtett meg egy helyzetet miután mellel maga elé tett egy labdát, és akrobatikus mozdulattal akarta kapura küldeni, de beleléptek.

A 63. percben találta el először a kaput Svájc, Zuber került helyzetbe Vargas labdájával, az ötös sarkáról lőtt, de Unai Simon szögletre ütötte. Öt perccel később egyenlítettek.

Laporte egy könnyű labdát nem tudott megfelelő helyre rúgni, Pau Torresről pattant Vargas elé, aki azonnal Shaqiri elé játszotta, ő pedig a becsúszó Azpilicueta alatt a jobb kapufáról a hálóba pattant. Nagy védelmi hiba volt, nem értették meg egymást a védők.

A 77. percben a svájci Freuler piros lapot kapott, a Morata helyre beálló Gerard Morenót rúgta meg, Michael Oliver játékvezető nem mérlegelt egy pillanatra sem, azonnal a piros lapot vette elő, és mutatta fel. Moreno tudta folytatni, pár perccel később volt egy közepesen veszélyes labdája, ez volt a spanyolok második kapura tartó lövése. Többet volt a spanyoloknál a labda a folytatásban, de igazi komoly nyomást, helyzeteket nem tudtak kialakítani, így jöhetett a hosszabbítás.

Percenként jöttek a spanyol helyzetek a hosszabbításban

A hosszabbítás nagy spanyol helyzettel kezdődött, Jordi Alba kapott remek labdát a szélén, beadta, Moreno szemben a kapuval érkezett, hat méterről egy méterrel mellé lőtt. Nemsokára Dani Olmo két lövését jegyezhettük fel, az első volt veszélyesebb, akkor Sommernek kellett a kapu fölé ütni a labdát. A második próbálkozásakor megpattant Morenón a labda, de Sommernek most szerencséje volt, nem kötött ki a kapujában, mint a meccs elején. Percenként jöttek a helyzetek, Sommer előbb Moreno, majd Oyarzabal két lövésénél is hárított.

A második 15 percben is helyzet alakult ki helyzet hátán, a svájciak már alig bírtak lépni, de a győztes spanyol gól nem született meg, így jöhettek a tizenegyesek. Busquets rögtön kihagyta az elsőt, a svájci Gavranovic belőtte. A spanyoloknál Olmo nem hibázott, a svájci Schär igen. Rodri büntetőjét kifogta a meccs legjobbja, Sommer. A spanyol Simon sem maradt le mögötte, Akanji lövését hárította. Moreno, akinek hatalmas helyzetei voltak, bevágta. Vargas fölébombázott, Oyarzabal viszont begurított a bal alsóba, és a spanyolok jutottak a legjobb négy közé.

Spanyolország – Svájc 1-1 (1-0, 1-1)
Gólszerzők: Zakaria öngól és Shaqiri
Tizenegyesek: 3-1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!