Mit jósolnak a statisztikák az Eb-negyeddöntőkre?

Legfontosabb

2021. július 2. – 10:55

frissítve

Mit jósolnak a statisztikák az Eb-negyeddöntőkre?
A spanyolok második gólját szerzi meg Cesar Azpilicueta Horvátország ellen 2021. június 28-án – Fotó: WOLFGANG RATTAY / AFP / POOL

Másolás

Vágólapra másolva

Kialakult az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapatának mezőnye, számos meglepetés született a nyolcaddöntőkben, négy, végső győzelemre is esélyes csapat búcsúzott a tornától.

A Telex működését az olvasóink támogatásai teszik lehetővé. Legyél te is a támogatónk!

Miért kell komolyan venni a spanyolokat?

Anglia győzelmével és könnyebbnek mondható ágra való kerülésével növelte végső sikerének esélyeit, melyet több statisztikai platform fel is tüntetett. A Theanalyst.com oldal Spanyolország aranyérmére 24,4% esélyt, a belgák győzelmére 23,7%-ot, Gareth Southgate csapatának végső sikerére pedig 22,6% sanszot lát.

Az általuk pillanatnyilag legesélyesebb csapatnak tartott Spanyolország bámulatos mutatókat produkál eddig a tornán. Már a csoportmérkőzések alatt is imponáló volt az a magabiztosság, mellyel irányították mérkőzéseiket (68,7% labdabirtoklás átlagban), még ha ez gólokban nem is nyilvánult meg az első két meccsen. Egy apró kihagyás ugyan hosszabbításra kényszerítette Luis Enrique csapatát a nyolcaddöntőben, de a Horvátország elleni 64%-os labdabirtoklás, a kialakított 23 helyzet, a 10 kaput eltaláló lövés és az egymás után másodszor szerzett 5 gól azt mutatja, hogy a számok alapján teljesen helytálló Spanyolországgal számolni akár a döntőben is. Az Európa-bajnokságon vezetett statisztikák közül számos megközelítésből a legjobbak a spanyolok, egyénileg pedig Morata vezeti a xG-mutató rangsorát, vagyis neki voltak eddig a legnagyobb helyzetei, Jordi Alba pedig a második legtöbbet passzolta eddig a tornán.

11-eseken kívül a helyzetek minősége:

1. Morata: xG 3,16 – 16 lövés/ 7 kaput eltaláló / 2 gól
2. Havertz: xG 2,78 – 11 lövés / 5 kaput eltaláló / 2 gól
3. Ronaldo: xG 2,52 – 12 lövés / 7 kaput eltaláló / 2 gól
4. Sterling: xG 2,46 – 7 lövés / 5 kaput eltaláló / 3 gól

Az olaszoknak most jönnek az igazán nehéz ellenfelek

Olaszország is hosszabbításra kényszerült a nyolcaddöntőben, Ausztria állította őket nehéz feladat elé. A negyeddöntő csapatai közül az olaszok alakították ki a legtöbb helyzetet (27), mégsem sikerült gólt szerezni, rányomni akaratukat ellenfelükre.

Az olasz-osztrák mérkőzés az angliai Wembley Stadionban 2021. június 26-án – Fotó: Frank Augstein / POOL / AFP
Az olasz-osztrák mérkőzés az angliai Wembley Stadionban 2021. június 26-án – Fotó: Frank Augstein / POOL / AFP

A végső győzelmükre 14,7%-ot adnak jelen pillanatban a statisztikusok, ami köszönhető annak az apró, de nem elhanyagolható ténynek is, hogy hiába a 31 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozat, a döntőig két erős csapat testén keresztül vezethet az olaszok útja, ilyen minőségű válogatottakkal pedig nem találkoztak még a tornán. Jorginho 310 passza a harmadik legtöbb a tornán, ha hozzávesszük, hogy ez 93%-os passzhatékonysággal is párosul, akkor kijelenthető, hogy a Chelsea középpályása nyújtotta eddig az egyik legjobb teljesítményt a tornán. Roberto Mancini csapatának támadópotenciálját, rengeteg kialakított helyzetét alátámasztó mutató még, hogy Veratti alakította ki addig a legtöbb lehetőséget (8) a Eb-n.

Helyzetkialakítás:

1. Verratti 8,
2. Griezmann, Berardi, Pogba 7-7,
3. Mbappé, Braithwaite, Seferovic, Malinovszkij, Hojbjerg, de Bruyne, Jordi Alba 6-6.

Amiben Magyarország is előzi a negyeddöntős Angliát

Az angolok taktikája tökéletesen működött a németek ellen. Joachim Löw csapata nem tudta saját játékát játszani, most volt a legkevesebbet náluk a labda, emiatt jóval kevesebb helyzetkialakítás és kaput eltaláló lövés jellemezte őket. Anglia újra kapott gól nélkül hozott le egy mérkőzést (az elmúlt 10-ből 9-szer is), de a támadójátékuk továbbra is hagy kivetnivalót maga után.

Négy mérkőzés után is kevesebb kaput eltaláló lövésük van, mint Magyarországnak a tornán, és az átlagosan kialakított 6,75 helyzet is egy borzalmasan alacsony szám. Amíg nem kapnak gólt még akár működhetne is ez a taktika, pláne, ha Sterling hatékonyságával és teljesítményével párosulnak Southgate elképzelései. A Manchester City szélsője 7 kísérletéből 5 kaput is talált, ezekből 3 gól született (Anglia találatainak 75%-a), a 2,46-os xG mutató pedig a 4. sorban. A statisztikusok esélylatolgatásában pedig nagy szerepet játszott, hogy az angolok nem találkozhatnak favorittal, nagy csapattal a döntőig.

A belgák útja a legnehezebb

Belgium elképzelései, célkitűzése, szándéka egyértelmű ezen a tornán. A világelső 24 helyzetkialakítást engedélyezett Portugáliának, ez a legnagyobb szám, mely mellett megúszta kapott gól nélkül egy csapat 90 perc alatt. A megerősített védelem, a 34 éves átlagéletkor miatti háromvédős felállás, a saját térfélre való visszaállás, stabil védekezésből gyors támadásépítés, kihasználva Hazard és de Bruyne kreativitását, Lukaku erejét eddig hatékonynak bizonyult. Akkor is, ha sokan többet várnának ettől a kerettől.

A belga csapat ünnepli győzelmét a portugálok ellen játszott meccsen 2021. június 27-én – Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP
A belga csapat ünnepli győzelmét a portugálok ellen játszott meccsen 2021. június 27-én – Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP

A 6 kísérlet és 1 kaput eltaláló lövés imponáló, ha abból az egyből gól is született, de az egyik leggyengébb támadómutató a negyeddöntők sorában. Persze, a fő szempont az eredményesség, és Roberto Martínez csapatának talán a legnehezebb az útja a döntőig. Sokszor játszott már szépen Belgium válogatottja, most sikeresen is szeretne, a 13 mérkőzés (11 győzelem / 2 döntetlen) óta tartó veretlenségi sorozat pedig egy jó alap is mindehhez.

Akikre senki nem fogadott volna

A négy esélyesebbnek tartott válogatott mellett lehet-e olyan csapat mely beleszól a nagyok versenyébe? Ukrajna még sohasem járt ilyen magasságokban, Andrij Sevcsenko kihozta ebből a keretből a legtöbbet, amit lehetett, azonban egy esetleges Anglia elleni sikerre fizetnék a legtöbb pénzt a fogadóirodák. A legjobb nyolc közé jutás elfeledtette azt a tényt is, hogy az elmúlt 13 mérkőzéséből mindösszesen háromszor nyert az ukrán válogatott a rendes játékidő alatt, öt döntetlenjük és öt vereségük volt még. A Csehország–Dánia negyeddöntővel biztossá vált, hogy láthatunk majd egy olyan nemzeti csapatot is az elődöntőben, akire sokan nem fogadtak volna a Eb-t megelőzően.

A dán Braithwaite és Hojbjerg a helyzetkialakítások tekintetében a harmadik a tornán, utóbbi viszont a gólpasszok listáján ezüstérmes. A remek egyéni teljesítmények és mutatók mellett csapatként is remekül funkcionál eddig Dánia, a második legtöbb kísérlettel és a legtöbb kaput eltaláló lövéssel rendelkeznek eddig a tornán. Svájc hihetetlen akaratának és lélekjelenlétének is köszönhetően tudott felállni a regnáló világbajnok ellen, 13 helyzetet is összehozva, szinte kiegyenlített labdabirtoklás mellett. Steven Zuber a gólpasszok listáját vezeti, Seferovic második a helyzetkialakítások rangsorában, Xhaka hihetetlen mutatókat produkál passzok, passzhatékonyság és futómennyiség terén, mégsem tennének sokan a spanyolok ellen pályára lépő csapatra.

Negyvennégy mérkőzést játszottak eddig az Európa-bajnokságon, 123 gól esett, mely a legtöbb az eddigi tornák tekintetében. Az átlagban 32 percenként látható gólok továbbra is jó szórakozást ígérnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!