Néma csend a német öltözőben – öt ok, ami idáig vezetett

2021. június 30. – 11:45

frissítve

Néma csend a német öltözőben – öt ok, ami idáig vezetett
Joachim Löw és Thomas Müller az angolok elleni kiesés után – Fotó: Christian Charisius / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A német szövetségi kapitány, Joachim Löw 15 év után egy Anglia elleni 2-0-s vereséggel fejezte be pályafutását a kedd esti Eb-nyolcaddöntőben. A szakember 2014-ben megnyerte a világbajnokságot, Brazília 7-1-es legyőzése az elődöntőben olyan eufóriát váltott ki, amit azóta sem tapasztalt a német futball. Utána 2016-ban fel tudott még mutatni egy Eb-elődöntőt, 2017-ben megnyerte a Konföderációs Kupát, a 2018-as vb-re is esélyesként utazott Németország, de ott megszakadt valami, amikor kikaptak Mexikótól, végül a csoport utolsó helyén zártak a svédek, a mexikóiak és a dél-koreaiak mögött.

A német kommentárokat olvasva most már mindenki biztos benne, hogy Löwöt legkésőbb az északmacedónok elleni hazai vereség után ki kellett volna rúgni március végén, ha már nem tették meg 2020 novemberben, a spanyolok elleni 6-0-s vereség után. És utólag persze már mindenki okos, hogy ezt a ciklust sem kellett volna neki adni.

Általánosságban öt dolgot vetnek a kapitány szemére:

  • A csapat nem fejlődött három év alatt semmit, és mint a Kicker megjegyzi, nemcsak Dánia vagy Svájc, de még Magyarország is egy világos, finomhangolt taktika mentén szerveződik, náluk viszont nem volt semmi vízió.
  • A háromvédős felállást a játékosok sem kedvelték, mintha a fogukat húzták volna, úgy játszottak ebben a rendszerben. (Löw szerint ez adott stabilitást, nem a négy védő.)
  • Túl sokat várt a két világbajnok, Thomas Müller és Mats Hummels visszaépítésével, akikről egyszer már lemondott.
  • Nehezen találta meg a Bayern-játékos Joshua Kimmich pozícióját ebben a rendszerben.
  • Nem volt ötlete, hogy a Sané, Gnabry, Werner, Havertz támadónégyes hogyan képes hatékonyan együtt játszani. Másfél év alatt sem sikerült egy koncepciót megalkotnia arra, hogy a jövőt jelentő játékosok milyen haditervvel menjenek ki a pályára, hogy legyen bennük lendület és veszély is.

Németország a mostani Eb-n és a legutóbbi vb-n mindössze két meccset nyert meg (a vb-n a svédeket, az Eb-n a portugálokat verték), ami az országra futballkultúrájára nézve ijesztő. A 32 éves Hummels arról posztolt, mielőtt visszatértek Németországba, hogy sokat dolgoztak, hittek abban, hogy beindulhatnak. Az ő válogatottbeli jövője kérdéses, de rajta kívül akár három másik játékos is elköszönhet a csapattól hamarosan, neveket viszont még nem soroltak.

A Bild szerint az önámítás korszaka is lezárult azzal, hogy Löw elköszönt, a 61 éves edzőnek nincsenek konkrét tervei, mit hoz a jövő. Löw arról beszélt, hogy síri csend uralkodott a vereség után az öltözőben, innen kell majd építkeznie az utódjának, Hansi Flicknek.

A Bayernnel BL-győztes Flicknek kell fejlődési pályára állítania a csapatot, az ősszel sikerrel kell megvívnia a vb-selejtezőket, hogy 2022 novemberében a katari vb-n már ne egy szárnyaszegett válogatottat lássanak a rajongók, hanem egy ütős, és mindenkire veszélyes Németországot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!