Kétszer annyi büntetőt ítéltek az Eb-n, mint öt éve

2021. június 26. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendkívül elégedettek vagyunk a játékvezetés színvonalával”

mondta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) játékvezetői bizottságának elnöke, az olasz Roberto Rosetti. A szakember a csoportkör után kisebb számvetést és összehasonlítást készített.

  • A 36 meccsen kétszer annyi büntetőt ítéltek meg, mint öt éve. 14-7 az arány (a budapesti portugál-francián volt a rekord három büntetővel)
  • Eközben a szabálytalanságok száma lecsökkent, öt éve 911-szer avatkoztak közbe a játékvezetők, most 806-szor
  • 129-98 a sárga lapok aránya, most osztottak ki kevesebbet
  • Öt éve és most is kétszer kellett valakit kiállítani
  • 58 perc 51 másodperc a tiszta játékidő, ebben is előrelépés van, 56 perc 30 másodpercről javult fel ez a mutató

Rosetti emlékeztetett arra: nem azt akarták, hogy kevesebb szabálytalanságot fújjanak be, ez nem lehet a szándékuk, hanem a helyes döntéseket szeretnék minden esetben meghozni. Nagyon örülnek viszont, hogy kevesebb a szabálytalanság. Abban reménykedik, folytatódik a sárga lapok csökkenésének tendenciája is.

A videózásnak (VAR) köszönhetően 12 alkalommal változtattak meg egy döntést. A pályán hozott döntések 91,6 százaléka pontos volt. Hat alkalommal avatkozott közbe a VAR a leshelyzetek megítélésénél, kétszer kezezésnél, egyszer könyökhasználatnál.

Schön Szabolcs portugálok elleni lesgóljánál nem volt szükség a VAR-ra, ebben a cikkben magyaráztuk el, miért engedték tovább az akciót, és hogy jó döntés született, még ha idegesítő is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!