Rossi: Időnként üzeneteket küld nekem Orbán, gratulált a német-meccs után is

2021. június 26. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi hosszú interjút adott az olasz La Repubblicának a válogatott Eb-szereplése után. Az interjúban elmondta, életében nem gondolta volna, hogy egy Európa-bajnokságon szerepelhet, 56 évesen megkapta ezt az élettől. Döntetlent ért el csapata Münchenben, jól végezték a dolgukat, és mégis maradt benne egy kis csalódottság, mert nem jutottak tovább. Azt gondolja, bármelyik másik csoportból továbbmentek volna.

„A másik három csapat sorrendjéről beszéltek általában, velünk nem is foglalkoztak. Kicsit féltem, hogy nem szerzünk pontot a szurkolóink előtt, de a csapat karaktert és bátorságot mutatott, így két ponttal fejeztük be”

– mondta Rossi.

Úgy érzi magát Magyarországon, mintha örökbe fogadták volna, ha a tévében az edzőkről beszélnek, akkor úgy értékelik, mintha nem külföldi lenne, hanem magyar.

Nem hiszi, hogy olasz csapat megkeresné

Elmondta, hogy két mítosszal nőtt fel, az egyik a Grande Torino volt, a másik a Honvéd, amelyikről nagyapjától hallott. A Torinóban futballozott, később pedig a Honvéd edzője lehetett. A szakember játékos pályafutásáról ebben a cikkben írtunk.

Emiatt más a kötődése Magyarországhoz, mintha Albánia vagy Ausztria lenne. Úgy tekintenek rá itthon, mint aki nyomot hagyott a magyar futballban, és nem hiszi, hogy olasz csapat megkeresné, régóta el is jött már Olaszországból. Szeret visszamenni a hazájába, meglátogatni Torinóban a rokonait, majd nyaralni megy, és élvezi, hogy nem ismeri fel senki.

Beszélt arról, hogy az Eb-n két világbajnok edzővel mérhette össze a tudását, hiszen a franciákat Didier Deschmaps, a németeket Joachim Löw vezette.

„Tetszett, hogy megkaptam ezt az élményt, hogy 90 percig egymással küzdöttünk, de hát edző vagyok én is. Deschmaps dicsérete jól esett, hogy megnehezítettük a dolgukat.”

Szóba hozták neki, hogy a portugálok legjobbja, C. Ronaldo homofób rigmusokat kapott a Puskás Arénában. Azt válaszolta, ha igen, az nagy baj, szerinte zavarhatta az embereket, ahogy a portugál ünnepelte a gólját, mert mintha egy döntőben talált volna be az utolsó percekben, nem egy olyan csapat ellen, amelyiket nekik a képességek alapján le kellene győzniük.

Időnként üzen neki Orbán

A politikai dolgokról kérdezték ezek után. Felhozták neki, hogy Orbán propagandeszközként tekint a válogatottra, miközben kormányzásának vannak antidemokratikus jelei. Rossi nem szeretne ebbe a vitába beszállni, mert bármit is mond, felhasználhatják a szavait, ezért inkább távol marad tőle. A tiszteletet viselkedéssel kell kimutatni, ezért nem térdeltek le, és mutattak a mezükön a respect feliratra, mondta el a véleményét.

„Időnként üzeneteket küld nekem, ahogy tette a németek elleni meccs után is” – válaszolt arra a kérdésre, milyen a viszonya a miniszterelnökkel. Hozzátette, Orbánnak van taktikai érzéke, csatár volt, nem egy elvakult szurkoló. Sem Orbántól, sem a szövetség elnökétől nem kapott soha nyomást, hittek benne, a munkájában, hagyták dolgozni.

Megemlítette, hogy érkezése előtt egy évvel Andorra és Luxemburg is megverte a magyar csapatot, mert félelem volt a játékosokban, ez a félelem kitartott még 2019-ben is, amikor Kádár például megbotlott a horvát Luka Modric előtt, és rögtön kaptunk is belőle egy gólt a horvátok ellen Splitben. Mentáltrénert alkalmaz, egy erdélyi magyart, Hajdu Zoltánt. Azért is küzd, hogy a szövetség a korosztályos válogatottaknál is ilyen szakembereket alkalmazzon.

„Ha nincs elég tehetséged, szervezettséggel kell kompenzálnod. Tanulmányozni kell az adatokat, a technikai képzettséget a szív képes pótolni”

– állapította meg.

Rossi úgy gondolja, hogy a franciák nyerik az Eb-t, mert a világbajnok csatárt, Kylian Mbappét nem lehet megállítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!