Verstappen megállíthatatlan, 2 tizeddel verte Hamiltont a Stájer GP időmérőjén

2021. június 26. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Verstappen nyerte az időmérőt a Red Bull hazai pályáján, a vb-pontversenyt vezető pilóta az élről kezdheti a Stájer Nagydíjat. Bottas hiába lett második az időmérőn, büntetés miatt csak az ötödik helyről indulhat majd, így ismét egymásnak feszülhet Verstappen és Hamilton.

A 2021-es F1-szezonban szinte menetrendszerű lett, hogy az időmérő első harmadában egy-egy nagyobb csapat pilótája is az öt kieső hely egyikére szorult, ezúttal az Alpine-pilóta Esteban Oconon volt a sor a Stájer Nagydíj kvalifikációján. Ocon ráadásul csak a 17. lett, előtte Nicholas Latifi, mögötte Kimi Räikkönen és a két Haas esett még ki.

A Stájer Nagydíj idén az első a két, a spielbergi Red Bull Ringen rendezett futamon. Tavaly szintén két futamot rendeztek gyors egymásutánban a speilbergi Red Bull Ringen, akkor sorrendben az Osztrák és Stájer Nagydíjak nyitották az idényt, idén viszont a kieső Kanadai Nagydíj versenyhétvégéje miatt kellett az ausztriai duplázás, és a könnyebbség kedvéért lett Stájer, majd Osztrák Nagydíj a sorrend, hogy utóbbit ne kelljen más dátumra helyezni.

A Q1 élén – ez ugye komoly jelentőséggel még nem bír – Max Verstappen zárt Valtteri Bottas előtt, de az F1 egyik legrövidebb körén az első 11 pilóta fél másodpercen belül volt egymáshoz képest, ami jól jelzi, mennyire szoros volt a mezőny.

Az időmérő középső harmadában elöl és hátul is volt meglepetés. Elöl Red Bull, McLaren, AlphaTauri volt a sorrend Sergio Péreznek, Lando Norrisnak és Pierre Gaslynak köszönhetően, de a nagymenők, Verstappen és Lewis Hamilton nyilván a legvégére tartogatták a legjobb körüket. A kiesők között pozitív meglepetés volt, hogy George Russell a Williamsszel mindössze 8 ezreddel maradt el attól, hogy bejusson a legjobb 10-be. Mögötte már jóval nagyobb csalódás volt Carlos Sainz (Ferrari), Daniel Ricciardo (McLaren) és Sebastian Vettel (Aston Martin) kiesése.

Verstappen a hétvége első 1:04 alatti körével nyitotta az időmérő utolsó, mindenről döntő harmadát, Hamiltont több mint 3,5, Norrist 4 tizeddel előzte, félelmetes kört ment a vb-pontversenyt vezető holland. Hamilton másodikra javított ugyan, de csak 226 ezredre közelítette meg legfőbb kihívóját.

Az időmérő győztese, Max Verstappen – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters
Az időmérő győztese, Max Verstappen – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Az utolsó másodpercben megkezdett körökkel lényegében csak Bottas tudott javítani, Verstappen első rajthelyét senki nem tudta megközelíteni, Bottas viszont beelőzte virtuálisan a csapattársát. Azért csak virtuálisan, mert a finn pilóta a pénteki második szabadedzésen a Mercedes garázsa elől kihajtva elvesztette az irányítását az autó fölött és megpördült, a nem annyira tervezett manővert pedig 3 rajthelyes büntetéssel díjazták neki veszélyes vezetés miatt.

Az időmérő a Verstappen, Bottas, Hamilton, Norris, Pérez, Gasly, Leclerc sorrenddel zárult az élen, de ez Bottas büntetése miatt ugye változik majd a rajtra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!