Eltörölte az UEFA az idegenben rúgott gólok szabályát

2021. június 24. – 16:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden jelentette be az UEFA, hogy a 2021-2022-es szezontól eltörli az idegenben rúgott gólok szabályát. A változás az összes, az UEFA fennhatósága alá tartozó klubsorozatra – így a Bajnokok Ligájára, az Európa-ligára és a Konferencia Ligára – vonatkozik. Az 1965-ben bevezetett szabállyal döntötték el eddig, hogy melyik csapat jusson tovább, ha a két meccsből álló párharc során ugyanannyi gólt szereztek. Mostantól nem fogják nézni, ki lőtt több gólt idegenben, hanem kétszer 15 perc hosszabbítás következik, és ha akkor sincs döntés, akkor büntetőpárbaj jön. Ugyanígy a csoportkörben sem fog számítani az idegenben rúgott gól, ha a végén azonos pontszámmal állnak a csapatok.

A szabályt 1965 novemberében, az Kupagyőztesek Európa Kupájában alkalmazták először, amikor a Honvéd a Dukla Prahával játszott: a magyar csapat otthon 2-1-re kikapott, idegenben viszont 3-2-re nyert, és így több idegenben lőtt góllal továbbjutott.

A szabályt kritizálók szerint a futball annyit változott, fejlődött az elmúlt évtizedekben, hogy a hazai pálya nem is jelent már akkora előnyt, mint régen: rövidebbek az utazások, a pályák mérete egységes. A szabály inkább visszatartotta az otthon játszó csapatokat a támadástól, hiszen ha gólt kaptak, az gyakorlatilag kettőt ért. Az UEFA is azzal érvel többek között, hogy 1965 óta fokozatosan nőtt az idegenbeli győzelmek és az idegenben rúgott gólok száma.

Az Arsenal korábbi edzője, Arséne Wenger már 2008-ban szóvá tette, nincs semmi értelme a szabálynak, akkor csatlakozott hozzá a Manchester United egykori edzőlegendája, Sir Alex Ferguson is. Sepp Blatter FIFA-elnök is szorgalmazta 2014-ben, hogy felül kellene vizsgálni ezt a szabályt, de nem történt semmi érdemi. Legutóbb 2019-ben került elő a szabály eltörlésének ötlete, de akkor az UEFA még nem lépett.

A szabály groteszkségét és elavultságát a 2019-2020-as BL-szezon mutatta meg legjobban, amikor a járvány miatt számos meccset semleges pályán játszottak le, mégis számítottak az idegenben rúgott gólok. A 2020-2021-es szezonba a Bayern München–PSG-párharc dőlt el például idegenben rúgott gólokkal: hiába nyertek a németek 1-0-ra a PSG stadionjában, otthon 3-2-re kaptak ki.

Kövess minket Facebookon is!