Insidethegames: Vádat emeltek Aján Tamásékkal szemben korrupciós és doppingügyben

2021. június 24. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még előző év szeptemberében írt az Insidethegames portál arról egy budapesti informátorra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) Aján Tamás vezetése alatt 130 doppingmintát rejthetett el. Az ARD német közszolgálati csatorna újságírója pedig már január elején azt állította, hogy az IWF-et 2000 óta vezető Aján Tamás 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni, ezenkívül több korrupciós és doppingeltussolási ügyben is felmerült a neve. Aján cáfolta mindezeket, de a vádakat aztán júniusban jórészt megerősítette a vizsgálatok lefolytatása után a McLaren-jelentés, amiben arról is írtak, hogy a szövetség legalább 40 doppingesetet eltitkolt.

Az Insidethegames most azt írja, hogy Aján Tamás, Nicolae Vlad alelnök és Hassan Akkus, az Európai Súlyemelő Szövetség vezetője ellen már vádat is emeltek a doppingszabályok megszegése miatt, miután kiderült róluk: részt vehettek a pozitív drogtesztek eltussolásában.

A Nemzetközi Tesztelési Ügynökségtől származó információk szerint az érintettek közreműködtek, segítettek az eredmények leplezésében azért, hogy a pozitív teszttel bíró sportolók részt tudjanak venni olyan nagyszabású sporteseményeken, mint például az olimpiai játékok.

Az elvégzett vizsgálatok során 29 olyan esetet is találtak, amikor következmények nélkül maradt a doppingolás, aminek oka lehet egyebek mellett a közömbösség, hanyagság, adminisztrációs hiba, de akár maga az ügyek leplezése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!