Most már hivatalos: transznemű súlyemelőt nevezett be az olimpiára Új-Zéland

2021. június 21. – 16:17

Most már hivatalos: transznemű súlyemelőt nevezett be az olimpiára Új-Zéland
Laurel Hubbard még a 2018-as nemzetközösségi játékokon – Fotó: Adrian Dennis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétették Új-Zéland olimpiai indulóinak hivatalos listáját, az ötfős súlyemelőcsapatban pedig a három női versenyző között szerepel a 43 éves Laurel Hubbard is, írja az MTI. Ezzel ő lesz az első nyíltan transznemű sportoló, aki olimpián indulhat.

Az új-zélandi olimpiai bizottságot vezető Kerain Smith szerint Hubbard „teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség kritériumainak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság transznemű sportolókra vonatkozó irányelveinek”.

Bár Hubbard csak a 16. helyen áll a súlyemelők világranglistáján, legalább hat előtte lévő versenyző ki fog esni, mert Kína és Dél-Korea csak 1-1 súlyemelőt indíthat, Észak-Korea nem lesz ott az olimpián, az egyik orosz súlyemelőt pedig eltiltották. Másrészt a járvány miatt elmaradt rengeteg kvalifikációs verseny is, így a NOB másképp vette figyelembe az eddig elért eredményeket – ez pedig többek között Hubbardnak is kedvezett.

Laurel Hubbard 35 éven keresztül élt férfiként Gavin néven, addig a férfiak között versenyzett. 2014-es nemváltó műtétje után egyre jobb eredményeket ért el a nők között indulva: a 2017-es világbajnokságon ezüstérmes lett, és pár kisebb nemzetközi versenyt is megnyert. 2018-ban súlyos sérülést szenvedett a Nemzetközösségi Játékokon, és úgy tűnt, véget is érhet a karrierje. Nem így lett: a 2019-es vb-n egy hatodik hellyel tért vissza. Akik előtte végeztek akkor, azok közül hárman nem lesznek ott Tokióban, vagyis Hubbard akár érmet is szerezhet. Eredményei miatt sokan támadják, nem is feltétlenül a hormonjai és az izomzata, hanem a férfiak között szerzett tapasztalata miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!