Egy sérülés miatt került a csapatba, most róla áradoznak az olaszok az Eb-n

2021. június 17. – 15:40

frissítve

Egy sérülés miatt került a csapatba, most róla áradoznak az olaszok az Eb-n
Manuel Locatelli ünnepli a svájci válogatottnak lőtt gólját a szerdai Eb-meccsen – Fotó: Isabella Bonotto / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megvan az idei Európa-bajnokság első nagy berobbanója: az olasz válogatott Manuel Locatelli két góllal vette ki a részét Svájc 3-0-s legyőzéséből. A 23 éves középpályás először a 26. percben talált be, Domenico Berardi beadására érkezett jó ütemben a kapu előtt, majd az 52. percben egy jó 20 méterről leadott lövéssel növelte tovább az olaszok előnyét. A végén még Ciro Immobile is betalált, így lett 3-0 a végeredmény. Újabb győzelmükkel az olaszok biztosan bejutottak a nyolcaddöntőbe, már csak az a kérdés, hogy hányadik helyen lépnek tovább, ha az utolsó csoportmeccsen nem kapnak ki Walestől, akkor a csoportgyőzelem is az övék lesz.

Az olasz csapat ékszere

Természetesen Locatellit választották a meccs emberének. Első gólját családjának ajánlotta, a másodikat pedig az olasz szurkolóknak, mert azért játszanak, hogy őket boldoggá tegyék, nyilatkozta az UEFA-nak a meccs után. Az olasz sajtó is el volt ájulva a fiatal játékos (és persze az egész olasz csapat) teljesítményétől: a La Gazzetta dello Sport szakértője, a Leicester Cityvel angol bajnokságot nyerő Claudio Ranieri az olasz válogatott ékszerének nevezte Locatellit. Roberto Mancini szövetségi kapitány is Locatellit emelte ki, külön megdicsérte, amiért követte az akciót, miután zseniálisan indította Berardit, akinek a passzából lőtte a gólt. Locatelli legalább 30-40 métert sprintelt, hogy felérjen a svájciak kapuja elé.

Messze nem Locatelli az olasz válogatott legismertebb játékosa, inkább azok ismerték a nevét az Eb előtt, akik hétről hétre követték az olasz bajnokságot. Nem is valamelyik olasz sztárcsapatban focizik, hanem az erős középcsapatnak számító Sassuolóban, idén 8. helyen végeztek a Serie A-ban. Az Atalantánál kezdte pályafutását, onnan igazolt az AC Milanhoz, ahol 2016-ban kapott először lehetőséget a felnőttek között, a 87. percben cserélték be a Carpi elleni bajnokin.

Manuel Locatelli még az AC Milan játékosanként egy Juventus elleni bajnokin 2016-ban – Fotó: Marco Bertorello / AFP
Manuel Locatelli még az AC Milan játékosanként egy Juventus elleni bajnokin 2016-ban – Fotó: Marco Bertorello / AFP

Nem igazán sikerült megkapaszkodnia az első csapatban, három szezon alatt csupán 63 meccsen játszott, nagyrészt csereként. 2018-ban kölcsön is adták a Sassuolónak, ahol viszont alapembernek számít, 99 meccsen 7 gólja van.

Locatelli védekező középpályásként és irányítóként is megállja a helyét, az egész ligát nézve kimagasló a passzjátéka és a játékszervező képessége, és ha kell, szerel, labdát szerez.

A Guardian már 2015-ben kiszúrta Locatellit, az olasz focista neve is ott volt az 50 legtehetségesebb fiatal játékos listáján: Mauro Bianchessi, az AC Milan játékosmegfigyelője a következő Pirlóként jellemezte az akkor még csak 17 éves Locatellit. A transfermarkt.de szerint az olasz játékos piaci értéke jelenleg 35 millió euró, az Eb-n nyújtott teljesítményét látva ez biztosan emelkedni fog a torna után. A hírek szerint az Arsenal és a Juventus is kinézte magának a középpályást.

Egy sérülés miatt került be a csapatba

Locatelli végigjárta a korosztályos válogatottakat is, tagja volt a 2016-ban Eb-ezüstérmes U19-es csapatnak, játszott a franciak ellen 4-0-ra elveszített döntőn is. Tavaly ősszel mutatkozott be a felnőtt válogatottban, a hollandok elleni Nemzetek Ligája-meccsen vetette be először Roberto Mancini. „Álomszerű volt a bemutatkozás, azt hiszem, ez pályafutásom legjobb pillanata. Ért pár csalódás, részben a saját hibámból, de ez egy új kezdet”, mondta az 1-0-ra megnyert meccs után. Az Eb előtti utolsó meccseken alapemberként számított rá a szövetségi kapitány, a szerdai meccsel együtt 12-szer játszott a válogatottban, addig egyetlen gólja volt, Bulgáriának talált be egy világbajnoki selejtezőn még márciusban.

Manuel Locatelli a 4-0-ra elveszített U19-es Eb-döntő után 2016-ban – Fotó: Uwe Anspach/ dpa /AFP
Manuel Locatelli a 4-0-ra elveszített U19-es Eb-döntő után 2016-ban – Fotó: Uwe Anspach/ dpa /AFP

Marco Verratti sérülése is kellett ahhoz, hogy most mindenki Locatelliről beszéljen. Valószínűleg a PSG középpályása játszott volna a helyén, ha nem sérül meg hetekkel az Eb kezdete előtt. Nem tudni, mikor játszhat újra Verratti, a Svájc elleni meccs előtt már együtt edzett a csapattal, és az orvosok is bizakodnak. Locatelli nagyon sportszerűen azt nyilatkozta a 3-0-ra megnyert meccs után, hogy reméli, Verratti minél hamarabb felépül sérüléséből és visszatér a csapatba, mert vele még erősebbek lennének.

Még csak most jönnek az igazán éles meccsek

Eddig remek formában futballoznak az olaszok az ide Eb-n, a két 3-0-ra megnyert meccsük azt jelenti, hogy már sorozatban 10 mérkőzésen nem kaptak gólt, ilyen sorozatuk legutóbb 1989-90-ben volt. Ha nem kapnak ki Walestől, beállítanak egy másik rekordot is: 29 veretlen meccsnél tartanak, ennél több (30) csak az 1930-as évek kétszeres világbajnok olasz csapatának jött össze.

Persze az igazán éles meccsek még csak most jönnek, csoportgyőztesként a C csoport második helyezettjét kapnák, ami az erőviszonyokat nézve nagy valószínűséggel Ausztria lesz, később pedig a belgák jöhetnek szembe velük. Ha másodikként végeznek, akkor reálisan a finn–orosz–dán trióból kaphatnak ellenfelet, és a negyeddöntőben a hollandokkal vagy akár a németekkel is összekerülhetnek. A legutóbbi Eb-n egészen a negyeddöntőig jutottak az olaszok, akkor a németek verték ki őket tizenegyesekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!