WTCR-időmérő: Michelisz a legjobb magyar a Zöld Pokolban

2021. június 4. – 15:07

frissítve

WTCR-időmérő: Michelisz a legjobb magyar a Zöld Pokolban
Michelisz Norbert a Nürburgring Nordschleifén – Fotó: Alexandre Guillaumot / DPPI / FIA WTCR

Másolás

Vágólapra másolva

Több, magyar szempontból fontos változással indult a túraautó-világkupa, azaz a WTCR 2021-es szezonja a világ egyik legnehezebb pályáján, Zöld Pokolnak is nevezett Nürburgring-Nordschleifén, hiszen

  • Michelisz Norberték egy teljesen új fejlesztésű autóval, a csapotthátú i30-as helyét átvevő, úgynevezett limuzinformájú Elantrával vágtak neki a bajnokságnak,
  • a Zengő Motorsport pedig iszonyatosan felturbózta magát 2021-re, hiszen a tavalyi szezont a hetedik helyen záró Mikel Azcona, illetve a fiatal magyar tehetség Boldizs Bence mellé leigazolták 2012-es túraautó-világbajnok Rob Huffot, illetve az egyszeres Le Mans-győztes, négyszeres WTCC-futamgyőztes Jordi Genét.

Szintén említendő fejlemény, hogy a Hyundai mellett az Audi is új fejlesztésű kocsival, az RS3 LMS legújabb verziójával vág neki az idénynek.

A WTCR menetrendje kicsit szokatlanul alakult, a nürburgringi 24 órás verseny miatt ugyanis már pénteken megtartották a sorozat időmérőjét – ezen 40 percnyi körözés állt a pilóták lehetőségére. Ebbe a 40 percbe a legtöbbeknek három éles próbálkozás is belefért.

Elsőre viszont nem az újonnan fejlesztett Hyundai vagy Audi, hanem a mezőny legrégebben bemutatott modellje, a Honda Civic volt a leggyorsabb, azon belül is még 21, rövidesen 22 éves Tassi Attila. Második próbálkozásra is a Honda maradt az élen, Tassi viszonylag nagyot hibázott, így márkatársa, az argentin Néstor Girolami ugrott az élre nagyot javítva – több mint 5 másodperccel volt jobb a második körében. Griolami mögött viszont Hyundai-dömping jött, az első hat helyezettből négyet ez a márka adott, Michelisszel a hatodik helyen.

Nem találták viszont a tempót a Zengő Motosport pilótái a Cuprákkal, az utolsó nagy roham előtt a csapat négy pilótája az utolsó hat helyen szóródott el, és az új fejlesztésű Audi sem kezdett erősen, a legjobb 10-ben csak egy pilótájuk volt ekkor.

A többségnek nem jött össze harmadikra a javítás, Michelisz például hiába volt két szektorban jobb magánál, egyben pedig mindenkinél, így is csak a nyolcadik helyen zárt, igaz, ezzel is a legjobb magyar lett a mezőnyben, és majd a harmadik helyről kezdheti a szombati első futamot – egyből a négyszeres világbajnok Yvan Muller és a címvédő Yann Ehrlacher mögül.

Az időmérőt végül Girolami nyerte Michelisz újdonsült márkatársa, Jean-Karl Vernay előtt, Tassi Attila a 13. lett, Boldizs Bence az utolsó előtti, 21. helyet szerezte meg. A legjobb zengős induló a 2012-es világbajnok Rob Huff lett a 18. helyen.

Az első futam 9-kor rajtol szombaton, a második futam, amelyre megfordítják az első 10 sorrendjét, 10.20-kor indul majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!