Szexuális zaklatás vádja miatt bontott szerződést a Nike Neymarral

2021. május 28. – 13:19

frissítve

Szexuális zaklatás vádja miatt bontott szerződést a Nike Neymarral
Neymar a Paris Saint-Germain meccse közben 2021. május 23-án – Fotó: Franck Fife / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem akart együttműködni a brazil Neymar a Nike-val egy szexuális zaklatás vádja miatt indított vizsgálatban, így szerződést bontott a Paris Saint-Germain futballistájával a világ legnagyobb sportszergyártója, írja a Reuters.

Bár a Nike már tavaly augusztusban szakított Neymarral, eddig nem lehetett semmit sem tudni arról, mi vezetett a brazil focisztár és a márka kapcsolatának elhidegüléséhez. Neymar tizenöt évig hordta a Nike felszereléseit, a szponzori szerződés pedig a Wall Street Journal forrásai szerint még további nyolc évig tartott volna.

A lap adott elsőként hírt arról, hogy a szakításhoz egy zaklatási vád vezethetett: a Nike egyik női alkalmazottja 2018-ban fordult a céghez azzal, hogy két évvel korábban a brazil focista szexuálisan zaklatta. Egy évvel később, 2019-ben kérte az alkalmazott azt, hogy induljon vizsgálat az ügyben – ami ugyan még nem zárult le, de a cég nyilatkozata szerint ebben Neymar nem működött együtt a Nike-val:

„A Nike azért fejezte be az együttműködést a sportolóval, mert nem volt hajlandó együttműködni az alkalmazott által felvetett hiteles vádak jóhiszemű kivizsgálásában”

írta a cég a közleményében. Azt viszont hozzátették, hogy „egyelőre nincs olyan tényállás, ami lehetővé tenné, hogy érdemben beszéljünk az ügyről. Helytelen lenne, ha a Nike úgy tenne egy vádló nyilatkozatot, hogy azt nem tudja tényekkel alátámasztani.”

Neymar a szóvivőjén keresztül üzent a nyilvánosságnak: „Nagyon furcsa, hogy csak most került nyilvánosságra egy állítólagos 2016-os eset, amit a cég alkalmazottja vetett fel.” A focista szóvivője szerint Neymar kérlelhetetlenül megvédi magát mindenféle támadással szemben, a vádak alaptalanok, a szponzori szerződés pedig csak piaci okokból ért véget. A távozás után Neymar a Pumával kötött szponzori szerződést, ők nem reagáltak a Reuters megkereséseire.

Nem ez az első szexuális zaklatási vád Neymar ellen: 2019 júniusában egy brazil modell vádolta meg nemi erőszakkal a focistát – aki szerint viszont a párizsi hotelben eltöltött éjszakájuk teljesen konszenzuális volt. A brazil hatóságok később vádat is emeltek a modell ellen Neymar jó hírnevének megsértése miatt, azonban tavaly megszüntették az eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!