Japán elkezdi beoltani az olimpikonjait a jövő héten

2021. május 26. – 12:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban kezdik el oltani azokat a japán sportolókat és edzőket, akik érdekeltek lesznek a július 23-án kezdődő tokiói olimpián – írja az MTI.

A helyi olimpiai bizottság szerdán közölte, hogy körülbelül 600 versenyző és további mintegy ezer szakember, csapattag kap majd koronavírus elleni vakcinát jövő keddtől. Aki külföldre utazik, már néhány napon belül megkaphatja az oltást.

Szűk két hónappal a rajt előtt a házigazda Japánban mindössze a lakosok két százaléka kapta már meg mindkét adag vakcináját, többségében egészségügyi dolgozók és 65 év felettiek.

A szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint a játékokat biztonságosan le lehet majd bonyolítani, az olimpiai falu lakosságának 80 százaléka oltott lesz a rajtra. A NOB alelnöke, John Coates nemrég közölte, hogy az idei olimpiát és paralimpiát akkor is megrendezik, ha Tokióban továbbra is fennáll a rendkívüli állapot. A japánok többsége ugyanakkor ellenzi az olimpia megrendezését, az Asahi Simbun című újság például – amely az olimpia hivatalos médiapartnere – szerdai száma vezércikkében a játékok lemondására szólította fel a miniszterelnököt.

Japánban hétfő óta alkalmazzák csak a Moderna oltóanyagát, akkor két tömeges oltásra alkalmas központot is megnyitottak, ahol napi 15-15 ezer ember oltása a kitűzött cél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!