Milák Kristóf 100 pillangón is Európa-bajnok

2021. május 23. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti úszó-Európa-bajnokság vasárnapi, befejező napján Milák Kristóf megnyerte második aranyérmét a Duna Arénában. 100 pillangón sem volt ellenfele.

Milák a 200 pillangó Európa-bajnoki aranyát minden idők második legjobb eredményével érte el, csak a világcsúcsakor úszott gyorsabban ennél. Százon ilyen átütő eredményre nem lehetett számítani, de itt is egyértelmű esélyesnek számított, igazából azt sem lehetett megállapítani, ki lehet veszélyes rá.

A 21 éves Milák a négyes pályát kapta, 23,58-cal fordult, és hat századdal előzte meg Szabó Szebasztiánt. A második ötvenen olyan sebességet ért el, amire a többiek nem voltak képesek, tempóról tempóra nőtt az előnye az utolsó 25 méteren. Jól jött ki a fal, és 50,18-as országos csúccsal nyert, majdnem egy testhosszra növelte az előnyét. Az olimpián sikerülhet neki az 50 másodperces álomhatár áttörése is, és harcban lehet a rövidebbik távon is az érmekért.

A döntő másik magyarja, a zentai születésű Szabó Szebasztián a nyolcadik helyen végzett, a táv második felében még fejlődnie kell. Mivel Szabó az 50 pillangót nyerte, így elmondhatjuk, a férfi mezőnyben mind a három arany itthon maradt.

„A falak a barátaim voltak, mert felkészült voltam, és nem tudtak megszívatni. Elégedett vagyok, ennyit terveztem már, ennyi bennem volt. Nem volt versenyhangulatom, fáradt is voltam, sokat kivett belőlem ez az egy hét, a bezártság. Ehhez értek, ezt csinálom jól, menni kell, ameddig lehet. Európa-csúcs is lett, ez öröm, már csak egy embert kell elkapni”

– mondta a boldog győztes az M4-nek. Az az egy ember az amerikai Caeleb Dressel, a száz méter világcsúcstartója (49,50).

400 gyorson Kapás Boglárka taktikus versenyzéssel harmadik lett, ezzel a bronzzal egészítette ki az éremkollekcióját, a 200 pillangón nyert arany- és a 4x200-as gyorsváltóban szerzett ezüstérme mellé. Kapás ezzel Hosszú Katinkával együtt három éremmel fejezte be a szereplését, ők lettek a nőknél a legeredményesebb magyarok.

200 háton Burián Katalin bronzérmes, a 19 éves Szabó-Feltóthy Eszter a hetedik helyen érkezett a célba. Az olasz Panziera elég simán nyert, Burián 2018-as Eb-harmadik helyét ismételte meg.

A férfiaknál 400 vegyesen Verrasztó Dávid volt az esélyes, az előző három Eb-n mindig ő volt a leggyorsabb, most is a legjobb idővel került a fináléba. Most valójában esélye sem volt a 32 éves Verrasztónak a sikerre. A pillangó után Verrasztó a második volt, háton az orosz Borogyin és Bernek Péter volt az első két pozícióban. Verrasztónak mellen kellett volna feljönnie, de a második volt az orosz Ilija Borogyin mögött. A 18 éves orosz gyorson is magabiztosan versenyzett, és simán nyert, 4:10,02-vel junior világcsúcsot ért el. Verrasztó 4:12,15-tel a dobogóról is leszorult, a negyedik lett, Bernek hatodik helyen zárt.

Magyarország öt aranyéremmel, három ezüsttel, és négy bronzzal zárta az idei Európa-bajnokságot. 2018-hoz képest egy arannyal több lett, a 2016-ban megszerzett 10 aranyéremre most esély sem volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!