A legkeményebb emelkedőn kerültek elő a #jóérzések, reklámfilmbe való szakaszt tekertek le a Tour de Hongrie-n

2021. május 13. – 20:28

frissítve

A legkeményebb emelkedőn kerültek elő a #jóérzések, reklámfilmbe való szakaszt tekertek le a Tour de Hongrie-n
A Tour de Hongrie mezőnye a 2. szakaszon a Balaton-felvidéket is átszelte Fotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de Hongrie második szakasza is mezőnyhajrában dőlt el, ezúttal a belga Jordi Meeus nyert, és Nagykanizsán a sárga trikót is átvette. A nap magyar hőse Pelikán János volt, aki 170 kilométert töltött szökésben, összetettben feljött a nyolcadik helyre, és külön szurkolótábora is volt a legnehezebb emelkedőn.

A Tour de Hongrie a második szakaszra átköltözött a Balaton déli partjáról az északira, Balatonfüred és Nagykanizsa között 183 kilométert teljesített a mezőny. Az etap látványnak sem volt utolsó, nem véletlenül tervezték erre vinni a Giro d'Italiát is. A karaván a Balaton-felvidék megbújó falvai és szőlőhegyei között tekergett, majd a Badacsony, a szigligeti és a sümegi vár tövében suhant el, végül a Kis-Balatont is érintették, akár egy országimázs filmet is forgathattak volna róluk.

A keményebb emelkedők a szakasz elejére kerültek, amiknek egy szökevénycsoport az esőben ellőtt rajt után neki is ugrott. A hétfős csoportban ott tekert Pelikán János, az Androni-Giocattoli Sidermec csapat kerekesének külön szurkolótábora volt, a vigántpetendi emelkedő pedig tele volt az őt biztató felfestésekkel, és az Instagram-posztjai alatt is többször feltűnő #jóérzések hashtag is visszaköszönt az aszfalton.

A befutó után kérdeztem Pelikánt, hogy azért szökött-e, mert tudta, hogy külön érte is kijöttek, de azt mondta, nem ez motiválta. „Mindenképpen #jóérzések voltak verseny közben, nagyon örültem, hogy ez ott volt, sok erőt adott, jól esett, hogy ennyi támogatást kaptam. Viccből még rámentem a hegyi hajrára is, de az csak egy kis sprint volt.”

Pelikán János a Tour de Hongrie kabalaállatával, Tudival, a gólyával a pódiumonFotó: Pertorini Márió/tdh.hu
Pelikán János a Tour de Hongrie kabalaállatával, Tudival, a gólyával a pódiumonFotó: Pertorini Márió/tdh.hu

A hegyi hajránál, nagyjából 40 kilométernél öt perc előnyük volt a szökevényeknek, ezt sikerült hat és fél percre feltornászniuk. A hét különböző csapatból érkező kerékpáros jól összedolgozott, Pelikán pedig a gyorsasági részhajrákon próbálkozott pontokat és bónusz másodperceket szerezni. Kettőnél ez össze is jött neki, egy első és egy harmadik helyet szerzett, ami négy másodpercnyi bónuszt jelentett. Mivel a szakasz előtt azonos idővel állt az összes magyar versenyző, csak helyezési számokban volt különbség közöttük, Pelikán ugrott előre a magyarok külön versenyében.

„Örülök neki, hogy az enyém a fehér trikó, de nem ez a fő cél természetesen, ez egy plusz. A szakasz előtt tíz perccel még nem is voltam biztos benne, hogy vannak jóváírások a sprinteknél, külön rákérdeztem, ezután rájuk is mentem” – mondta Pelikán, aki az összetettben is rendesen előrejött, 10 másodperc hátránnyal a nyolcadik helyen áll.

A Tour de Hongrie bringásai a sümegi vár tövében is elhasítottakFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu
A Tour de Hongrie bringásai a sümegi vár tövében is elhasítottakFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

A főmezőny 80 kilométer után kezdte el csökkenteni a különbséget a két csoport között, utána sokáig két perc előnnyel tempóztak a szökevények. Előzetesen mezőnyhajrára készültek a nagyobb csapatok, és ezt nem is engedték el. „Az utolsó 30-40 kilométeren már látszott, hogy a mi csoportunkban kinek nem esett jól, az utolsó húszason pedig megindultak a támadások, hárman leszakadtak, csak négyen maradtunk elöl, ezt a négyest fogták meg az utolsó három kilométeren.”

A hajrára már nagy tempóban fordult rá a mezőny, a Jumbo-Visma volt sokáig jó pozícióban, de a kicsit emelkedő célegyenes végére már a szerdai harmadik, Jordi Meeus (Bora-hansgrohe) volt legelöl, másodikként Alberto Dainese (Team DSM) érkezett, a harmadikként pedig a kaposvári győztes, Phil Bauhaus (Bahrain Victorius) sprintelt be.

A nagykanizsai befutót Jordi Meeus nyerte a Tour de Hongrie második szakaszánFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu
A nagykanizsai befutót Jordi Meeus nyerte a Tour de Hongrie második szakaszánFotó: Vanik Zoltán/tdh.hu

A célban is osztottak bónusz másodperceket, és a győzelmével Meeus kiegyenlített Bauhausszal szemben. Két szakasz után azonos idővel állnak, és a helyezési számaik is ugyanolyanok, így esetükben a később szerzett jobb helyezés döntött. A sárga trikós tehát Meeus, Bauhaus pedig a második. Az összetett harmadik helyén a csütörtöki szökésben részt vevő Maciej Paterski (Voster ATS Team) áll.

A nagykanizsai célegyenesben rengetegen szurkoltak, és a helyiek nemcsak a magyar Tour versenyzőit tapsolták meg, hanem a Girón a nem sokkal korábban rózsaszín trikót szerző Valter Attilát is.

Pénteken egy újabb dombos szakasszal folytatódik a Tour de Hongrie, Veszprém és Tata között 142 kilométert tekernek majd a kerékpárosok, itt is mezőnyhajrá várható.

EREDMÉNYEK
42. Tour de Hongrie
2. szakasz, Balatonfüred-Nagykanizsa (183 km):
1. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) 4:03:55
2. Alberto Daniese (olasz, Team DSM) azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i.

Összetett:
1. Jordi Meeus (belga, Bora-hansgrohe)
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) azonos idővel
3. Maciej Paterski (lengyel, Voster ATS Team)

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jordi Meeus (belga, Bora-hansgrohe)
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Jordi Meeus (belga, Bora-hansgrohe)
A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)

A fiatal bringások versenyeztetését támogatják
A Tour de Hongrie második szakasza előtt a Magyar Kerékpáros Szövetség sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a gyerek korosztályt (U11, U13, U15) megcélozva egy alapítványt hoznak létre, amelyik egy egységes és átlátható pontrendszer alapján műhelytámogatást biztosít azoknak a kluboknak, amelyek versenyeztetik a fiatalokat. Princzinger Péter, az MKSZ elnöke azt mondta, hogy az eredmények is igazolják, hogy fejlődési pályára állt itthon a kerékpár, de szeretnék, ha négy-öt év múlva újabb Karl Ádámok, Valter Attilák és Vas Kata Blankák kerüljenek ki a magyar klubokból. A Magyar Kerékpáros Utánpótlásért Alapítvány persze nemcsak az országútisokat célozza meg, minden szakág utánpótlás klubjai részesülhetnek a támogatásból. Az alapítvány egymillió forinttal indul, de bárki hozzájárulhat pénzzel. Az első támogatásokat várhatóan majd novemberben folyósítja az MKSZ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!