Volt NHL-edzőt igazolt a fehérvári hokicsapat

2021. május 10. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban az NHL-ben is dolgozó amerikai Kevin Constantine-t nevezték ki a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapatának vezetőedzőjévé – írja az MTI.

Az osztrák EBEL-ligában szereplő székesfehérvári klub honlapja szerint a 62 éves szakember kettő plusz egy évre szóló szerződést írt alá. Constantine 1993 és 2002 között a San Jose Sharks, a Pittsburgh Penguins és a New Jersey Devils vezetőedzője is volt, a Calgary Flamesnél pedig másodedző volt. Ezen kívül az amerikai juniorválogatott mellett is edzősködött. Constantine nyolc szezont töltött az NHL-ben, ezalatt ötször is rájátszásba vezette a csapatait. Sőt, kétszer is megcsinálta azt a bravúrt, hogy a legrosszabb, 8. helyen kiemelt csapatával kiejtette a legjobb, 1. kiemelt ellenfelét – írja a Nemzeti Sport.

Az egykori kapus első évében az NHL legfiatalabb vezetőedzője volt, és az 1993/1994-es szezonban az év edzőjének járó Jack Adams-díjra is jelölték, mivel a San Jose 58 ponttal többet szerzett Constantine irányítása alatt, mint az azt megelőző szezonban. Az NHL-es éveket követően dolgozott a WHL-ben, ahol 2004-ben az év edzőjének választották, majd az AHL-ben is.

2010-ben az Angers vezetőedzője lett, majd az Ambri Piotta kispadjára került. Svájc után visszatért a WHL-be, később pedig az Ázsia Ligában töltött három évet, míg tavaly az Unia Oswiecimet irányította.

Kevin Constantine az Everett Silvertips edzőjeként 2016. december 27-én, Kanadában – Fotó: Ben Nelms / Getty Images via AFP
Kevin Constantine az Everett Silvertips edzőjeként 2016. december 27-én, Kanadában – Fotó: Ben Nelms / Getty Images via AFP

„Sok okot említhetnék arra, hogy miért épp a Hydro Fehérvár AV19 csapatát választottam, de egyet kiemelnék: korábban az Ambri Piotta együttesénél Diego Scandella volt a csapat másodedzője, jól ismeri a ligát, jól ismeri a fehérvári klubot, az ő véleményét is kikértem, mielőtt a döntést meghoztam volna és nagy szerepe van abban, hogy Székesfehérvárra kerültem” – mondta.

„Constantine nagy tapasztalattal rendelkező, rendkívül strukturált edző. Véleményünk szerint szükség volt arra, hogy a csapatunk szervezettebb jégkorongot játsszon a következő szezonban, az edzővel szemben ez elvárásunk is volt. Nagyon remélem, hogy amellett, hogy a csapatnak is tud segíteni, az edzőkollégáknak is jó mentora lesz. Járt a legmagasabb szinteken a tengerentúlon és Európában is, így bízunk abban, hogy vele a csapat a következő szintre tud lépni” – kommentálta a kinevezést Szélig Viktor, a klub általános igazgatója.

A Fehérvártól április elején menesztették a finn Antti Karhula vezetőedzőt, miután a debreceni Magyar Kupa-döntőben kikaptak a házigazda, Erste Ligás DEAC-tól.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!