Hamilton vért izzadt 100. időmérős győzelméért

2021. május 8. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lewis Hamilton hatalmas küzdelem árán szerezte meg 100. időmérős sikerét a 2021-es Spanyol Nagydíjon, Max Verstappen támadását visszaverve. A Red Bull nehéz helyzetben lesz vasárnap, Sergio Pérez ugyanis messziről, lélekben tudja csak támogatni Verstappent.

A Red Bull, elsősorban Max Verstappen feltámadásáról szólt a szombaton a 2021-es Spanyol Nagydíjon – a holland pilóta pénteken még nagyon messze volt a napot uraló két Mercedestől, ezek után viszont több mint 2 tizedes előnnyel nyerte meg a szombati szabadedzést, és az időmérő elején is simán hozta Valtteri Bottas és Lewis Hamilton tempóját.

Nem ő volt egyedül ezzel, az időmérő első harmadának végére irtózatosan összerázódott a mezőny, a 16. helyen már kIeső Cunoda Juki (Yuki Cunoda) is csak 735 ezreddel volt lemaradva az élen záró Lando Norrishoz képest. Hogy mennyire szoros volt a mezőny, jól jelzi, hogy az első 13 pilóta pedig fél másodpercen belül volt, az ötödik helyezett Pierre Gaslyt és a 13. Sebastian Vettelt pedig egy tizednél kevesebb választotta el. Ami a hátsó sorrendet illeti, az AlphaTauri japán újonca mellett Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi, illetve a két Haas esett ki már az elején.

Verstappen feltámadása még nagyobb erőre kapott a Q2-ben, amit majdnem fél másodperccel Bottas előtt kezdett, Hamiltont pedig már több mint 7 tizeddel verte, ahogy elkezdte fokozni a tempót. A végére mindkét Mercedes feljött 3 tizeden belülre Verstappenhez képest, de mindezt úgy érték el, hogy a Red Bull-pilóta már nem akart javítani a Q3, vagyis a fő felvonás előtt.

Csakhogy a Q3 elején Hamilton kezdett hajszálnyi, 36 ezredet jelentő előnnyel Verstappen előtt – ez viszont némileg torz képet adott, mert a páros előtt megpördült Sergio Pérez a Red Bull-lal, így mindenkinek, aki mögötte jött, lassítania kellett a sárga zászlós jelzést miatt. Hogy ki mennyi tartalékot adott el a kényszerű fékezéssel, gyorsan kiderült: nem sokat, mert második próbálkozásra senki nem tudott javítani, így maradt az élen a Hamilton, Verstappen, Bottas sorrend.

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton ezzel 100. időmérőjét nyerte meg, természetesen abszolút rekorder ezzel a mutatóval.

Lewis Hamilton a 2021-es Spanyol Nagydíj időmérőjén – Fotó: Nacho Doce / Reuters
Lewis Hamilton a 2021-es Spanyol Nagydíj időmérőjén – Fotó: Nacho Doce / Reuters

Hamilton 100. sikere után alig találta a szavakat az autóból kiszállva: „El sem hiszem, hogy már a 100-diknál járok. Minden a gyárban dolgozó férfiak és nők munkáján múlik, álomszerű velük dolgozni. Ki gondolta volna 2012-ben, hogy eljuthatok 100-ig. Olyan érzés, mintha az első lenne!” – mondta.

A Hamilton, Verstappen, Bottas hármas mögött a ferraris Charles Leclerc, majd az Alpine-t vezető Esteban Ocon jöttek.

A 2021-es Spanyol Nagydíj vasárnap 3-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!