Lefocizta a Chelsea a Real Madridot, harmadszor BL-döntős

2021. május 5. – 22:56

frissítve

Lefocizta a Chelsea a Real Madridot, harmadszor BL-döntős
Az első gól előtti pillanat, Werner bólintott a kapuba – Fotó: Glyn Kirk/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szerda esti Bajnokok Ligája elődöntőben a Chelsea 2-0-ra legyőzte a Real Madridot, így bejutott a sorozat isztambuli döntőjébe. A Manchester City lesz a Thomas Tuchel és Lőw Zsolt vezette csapatnak, harmadszor lesz angol BL-finálé. A Chelsea hatodszor játszott a Reallal, és még sohasem kapott ki tőle.

A BL-elődöntő múlt keddi első meccsén (1-1) a Real Madrid és a Chelsea a második félidőben nem kényeztette el a rajongókat, kevés kockázatot vállaltak, mintha az lett volna a fejekben, hogy a visszavágóra bízzák a döntést. A visszavágót a Chelsea stadionjában rendezték, és a melegítéskor olyan szakadó eső fogadta a résztvevőket, mint a spanyolországi első találkozón.

Az első meccs eredménye a Realnak nem kedvezett, mindenképpen gólt kellett rúgnia, ha nem akart kiesni. Látogatott már ilyen szorult helyzetben Angliába, 2013-ban 2-1-re nyerni tudott a Manchester United ellen.

Túlzottan viszont nem támadhatott ki, mert a Chelsea hármas támadó alakzata (Mount-Werner-Havertz) szélvészgyors, Thomas Tuchel edző azt is bevállalta, hogy az egy hete fontos gólt szerző Christian Pulisic ezúttal a kispadon kezdett. A német tréner sokszor mondta a meccs előtt: nagyon bízik a sebességben.

Zidane most már számíthatott Sergio Ramosra, a francia világbajnok Raphael Varane-ra viszont nem, ezért a Real maradt a három védős felállásnál, ami nem igazán vált be most sem. A középpályása egyik szélén Ferland Mendy, a másikon Vinicius játszott – neki védekező feladatai is voltak, így a támadásokra nem maradt ereje –, a középpálya közepén pedig a Modric-Casemiro-Kroos trió. A Chelsea-től a spanyolokhoz igazoló Eden Hazard eddig pocsék szezont futott, most viszont a kezdőbe került, benne bízott Zidane.

Az első percekben a Real igyekezett uralni a játékot, Rüdiger távoli lövése viszont jelezte, hogy a Chelsea villanásai veszélyesek, amikor pedig Mount ment el a szélen, a középre adásánál Courtois-nak lábbal kellett mentenie, úgy hárított Werner előtt. Werner nemsokára lőtt egy lesgólt, a 28. percben viszont fejelt egy szabályosat, könnyebbet talán nem is jegyzett életében.

Kanté indult meg a középpályán, tökéletesen kényszerítőzött Wernerrel, aztán Havertzet szöktette a bal oldalon, aki egy laza boka mozdulattal átemelte a labdát a kifutó Courtois felett, ami a kapufáról visszapattant, Werner pedig másfél méterről az üres kapuba stukkolta, nem zavarta senki ebben a mozdulatban.

A Real főként a tizenhatoson kívülről kísérletezett, Kroos és Modric labdája nem okozott gondot Edouard Mendy kapusnak, Benzema életerős 17 bombájánál viszont minden tudására szükség volt, hogy kiszedje a bal alsóból. A 35. percben újra a kapus nyerte a párharcukat, akkor Benzema öt méterről, fejjel próbálkozott, a kapus kipiszkálta a léc alól a labdát.

A második félidőt Havertz fejes utáni kapufája vezette fel, Courtois vetődött, de ha picit lejjebb megy a labda, nem érhette volna el. Az 54. percben Mount egy gyors kényszerítő után került ziccerbe, nagy erővel lőtt 10 méterről, de egy méterrel fölé, nagy lehetőség volt. Öt perccel később Havertz vitte egyedül a kapusra a labdát, Courtois lábbal védett, a németnek ez volt a legnagyobb helyzete.

A 63. percben cseréivel még nyíltabb futballt vállalt fel Zidane, Asensiót és Valverdét is behozta, Nacho is egyre többet lépett fel a támadásokhoz, de veszélyes helyzetet nem sikerült így sem kialakítania csapatának. A következő nagy helyzet ugyanis Kantéé volt, de nem tudta elrúgni a labdát Courtois mellett. Nem sokkal később Thiago Silva remekül robbant be egy szögletre, el is fejelte a labdát, de a kaput nem találta el.

A második gólra a 85. percig kellett várni, a csereként beálló Pulisic kapott indítást Kantétól – imponáló volt ez a labdaszerzése is –, az alapvonalig vitte a labdát, folyamatosan figyelte a középen helyezkedő Mountot, és a megfelelő pillanatban középre tette a labdát, az angol pedig négy méterről az üres kapuba helyezte. Ezzel minden eldőlt, a hátralévő percekben nem történt érdemleges.

Thomas Tuchel a második gól után, mögötte Lőw Zsolt sapkában, a kép előterében a kapus örül – Fotó: Glyn Kirk/AFP
Thomas Tuchel a második gól után, mögötte Lőw Zsolt sapkában, a kép előterében a kapus örül – Fotó: Glyn Kirk/AFP

Thomas Tuchel és Lőw Zsolt januárban vette át a csapat irányítását, miután ezt a párost menesztette a karácsonyi ünnepek előtt a PSG. Gyorsan rendbe tették a csapat játékát, a védekezésük tanítani való, ahogy a középpályások és a csatárok sebessége is. Tuchel még sohasem kapott ki a Realtól, most sem. Nem volt még olyan a BL-történetben, hogy egy edző két különböző csapattal képes ismételni egy éven belül.

Az isztambuli, május 29-én rendezendő döntő nagy kérdése: a Manchester City először vagy a Chelsea másodszor. Előtte azonban a hétvégén csapnak össze az angol bajnokság következő fordulójában. A Chelsea női csapata is ott van a BL-döntőben a Barcelona lesz az ellenfelük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!