Tudományos diákversenyen nyert különdíjat a 44 éves exválogatott focista

2021. május 4. – 11:14

frissítve

Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Különdíjat kapott az Országos Tudományos Diákköri Konferencián Korsós György egykori válogatott labdarúgó. Az M4 Sport szakkommentátora, a győri Széchenyi István Egyetem rekreáció mesterszakos hallgatója kutatásában a mindennapos testnevelésben résztvevő, valamint az amatőr és az elit akadémiai futballképzésben részesülő 14 éves fiúk fiziológiai jellemzőit vizsgálta. A mindennapos testnevelésben résztvevőnél jobb a fizikuma annak, aki – akár amatőr szinten – focizik.

„Kutatásomhoz részben méréseket végeztem, részben felhasználtam másokét, valamint áttekintettem a különböző tudományos eredményeket. Azt állapítottam meg, hogy a mindennapos testnevelésben résztvevőknél jobb fizikai paraméterekkel rendelkeznek azok, akik labdarúgással is foglalkoznak, viszont az amatőr és az elit akadémiai képzésben részesülők között ebben a korban még nincsenek akkora különbségek, hogy az előbbiek ne tudnának profi focistává válni” – mondta Korsós György az egyetem híreiről tudósító SZEhíreknek.

A labdarúgó ezzel a kutatásával érdemelt különdíjat az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. „Ez teljesen másfajta megmérettetés volt, mint amiben eddig részt vettem életem során. Egyrészt kíváncsiságból vágtam bele, másrészt tudatosan, mert nem kizárt, hogy később megcélzom majd a doktori iskolát, amihez jól jön egy OTDK-s szereplés és különdíj”.

Korsós György OTDK-dolgozatának témavezetője dr. Szakály Zsolt, az Egészség- és Sporttudományi Kar dékánhelyettese, a Sporttudományi Tanszék vezetője volt. „Karunknak kifejezetten célja, hogy lehetőséget nyújtson azoknak a profi sportolóknak, akik aktív pályafutásuk lezárultát követően tanulni szeretnének. Korsós György képes arra, hogy a sport utáni életével is példát mutasson. Olyan témához nyúlt, amivel foglalkozik, és amivel kapcsolatban voltak tapasztalatai. Új, komoly tudományos alapokon nyugvó kutatási irányt indított el a klubjában, az utánpótlás-nevelés fontos kérdését boncolgatva. A végeredmény érdekes, aktuális novumokat is tartalmazó dolgozat lett.”

Korsós György és dr. Szakály Zsolt – Fotó: Májer Csaba József
Korsós György és dr. Szakály Zsolt – Fotó: Májer Csaba József

Korsós 33-szor volt magyar válogatott, a Győri ETO után külföldön is kipróbálhatta magát. A legsikeresebb időszakot a Sturm Graz és a Rapid Wien csapatában töltötte, amelyek színeiben 22-szer lépett pályára a Bajnokok Ligájában – ezzel ma is magyar csúcstartó. Rábízták Giggs és Scholes őrzését, játszott többek közt Ibrahimovic ellen a BL-ben. Jelenleg a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban játszó Bácsa FC szakvezetője, a győri Üstökös FC utánpótlásedzője, valamint az M4 Sport futball-szakkommentátora.

„A kilencvenes években kezdtem el felsőfokú tanulmányaimat Győrben, akkor azonban nem tudtam befejezni. Volt, hogy a klubom kérte, a sportra koncentráljak, volt, hogy én döntöttem így, majd a külföldre igazolásom is akadályozott benne. Négy éve éppen munkahelyi váltás elé néztem, és elhatároztam, hogy újrakezdem: miután edzéseket délután tartok, a tévés elfoglaltságaim pedig estére korlátozódnak, így napközben éppen ráérek tanulni” – Korsós György a Széchenyi István Egyetemen már elvégezte a sport- és rekreációszervező alapszakot, most pedig elsőéves rekreáció mesterszakon.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!