Meglepődött és csalódott a teniszezők amerikai elnöke, mert a magyarok lemondták a Fed-kupa rendezését

2021. május 4. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Lázár János vezette Magyar Tenisz Szövetség lemondott arról a tornáról, amire a korábbi vezetés és a kormány 21 milliárd forintot sem sajnált volna. A bejelentés meglepte a nemzetközi szövetséget.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) kedden közölte, hogy új helyszínt keres a koronavírus-járvány miatt kétszer – legutóbb februárban – elhalasztott magyarországi eseménynek. Dave Haggerty ITF-elnök bejelentette, meglepve és csalódottan fogadták a magyar szövetség (MTSZ) áprilisi állásfoglalását, miszerint a járványhelyzet miatt nem tartja megvalósíthatónak a budapesti finálé lebonyolítását.

„Szoros együttműködésben dolgoztunk a magyar kormánnyal és az MTSZ-szel, hogy új időpontot találjunk az idei döntőnek. Az időzítés miatt az ITF-nek nem maradt más választása, mint lezárni a Magyarországgal kötött megállapodást, és másik megoldás után nézni”

– idézte Dave Haggertyt az MTI.

„Lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk annak érdekében, hogy amilyen hamar csak lehet, megrendezzük ezt a mérföldkőnek számító eseményt” – mondta a 12-szeres Grand Slam-bajnok Billie Jean King tiszteletére tavaly átnevezett Fed-kupa fináléjáról.

A 12 csapatos döntőnek – amelyben a magyarok a címvédő francia és az orosz csapattal kerültek egy csoportba – az eredeti tervek szerint három évig a Papp László Sportaréna adott volna otthont. A megállapodást még a korábbi elnöke Szűcs Lajos és Fürjes Balázs kormánybiztos kötötte. Szűcs azóta már nem elnök, több mint 4 milliárdos hiányt hátrahagyva távozott, örökségét Lázár János vette át tavaly július végén.

Az MTSZ április 22-én tette közzé, hogy a pandémia miatt nem rendezhető meg biztonságosan a csapatverseny Budapesten. Az állásfoglalás kitért arra is, hogy az eredeti, még 2019-ben, az előző szövetségi vezetés által aláírt szerződés szakmai és pénzügyi hátterét körültekintően szükséges megvizsgálni, hogy „a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott verseny ügye megnyugtatóan és a legkisebb veszteségekkel zárulhasson le”. A szövetség kitért arra is, hogy a budapesti szerződés annak idején az ITF számára igen kedvező anyagi feltételeket kínált.

A Magyar Közlöny akkori adatai szerint Magyarország – amely három évre nyerte el a rendezési jogot – 2019-ben 3,2 milliárd, 2020-ban 6,8 milliárd, 2021-ben 6,8 milliárd, 2022-ben pedig 3,2 milliárd forintot szánt az eseményre. Azaz a teljes költség közel 21 milliárd forint lett volna négy év alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!