A Manchester City először, Guardiola 10 év után BL-döntős

2021. május 4. – 22:54

frissítve

A Manchester City először, Guardiola 10 év után BL-döntős
Az első gól előtti lövés, Mahrez lábát már elhagyta a labda, Navas kapus pedig nem tud hárítani – Fotó: Paul Ellis/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A PSG a Barcelona valamint a címvédő Bayern München búcsúztatása után a Manchester City előtt meghajolt a Bajnokok Ligájában. Az angolok 2-0-ra nyertek, és kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel kerültek a május végi isztambuli fináléba, ahol a Chelsea vagy a Real Madrid lesz az ellenfelük. A City a kilencedik angol csapat, amelyik ilyen magasságba ért el.

Manchesterben az időjárás nem vett tudomást arról, hogy már május eleje van, mert a Bajnokok Ligája elődöntőre készülő City és PSG játékosait havas és jeges eső fogadta, a gyepről nem is tudták letolni a nem várt csapadékot a pályamunkások, így voltak a pályának olyan részei, ahol szépen fehérlett.

Mivel a franciák az első, hazai pályán lejátszott meccsen 2-1-re alulmaradtak, kockáztatniuk kellett. A világbajnok francia Kylian Mbappé játéka nem tartozott az ésszerű kockázat közé, így csak a kispadra ülhetett le a csatár. Nagyon is tudatosan vállalt kockázat volt viszont, hogy meglehetősen magasan letámadták az angolokat, az első percekben be is szorították őket, akadt egy vitatott helyzet, de a visszajátszás jól megmutatta, hogy nem Zincsenko kezére, hanem a vállára pattant a labda, ezért szó sem lehetett tizenegyesről.

A 11. percben Zincsenko már a másik kapu előtt tűnt fel, miután a saját térfeléről indulva egy remek indítást kapott Ederson kapustól. Az ukrán balhátvéd elfutott a szélen, középre tette a labdát, De Bruyne a tizenhatos vonaláról lőtt, ez a kísérlet levágódott ugyan a védőkről, Mahrez rástartolt, és kissé kiszorított helyzetből is magabiztosan lőtte laposan a hosszú sarokba a labdát. A párizsi születésű Mahrez az első meccsen is betalált, most is. Begyakorolt támadás volt, Zincsenko a legjobb ütemben kapta a labdát, a francia védők esélytelenül loholtak utána.

A 16. percben Marquinhos két méterről, magasra ugorva fejelt kapura, de a felső léc megmentette a City-t a góltól. Pár perccel később di Maria szerzett labdát a City kapujától 25 méterre, azonnal visszalőtte, de egy fél métert tévedett, így Ederson kapusnak nem kellett bravúrt bemutatnia. Még az első félidő előtt volt egy lövése Ander Herrerának, majd Mahrez is megpróbálta megint éles szögből, de 1-0-val vonultak a szünetre a csapatok. Nem sokszor fordult elő, hogy a City labdabirtoklásban alulmaradjon, most igen, de ezt vélhetően egyáltalán nem bánta Pep Guardiola, hiszen a fegyelmezetten védekező csapata nagyon jól állt.

A második félidőre a szakadó eső eltüntette a hófoltokat, a pálya sokkal jobban nézett ki, a játék képe viszont nem változott. A PSG-nél volt többet a labda, de Foden kifejezetten veszélyes volt a másik kapu előtt, amikor eljutott hozzá a labda. A City védelme nagyon stabilan állt a lábán, a portugál Ruben Dias remekül játszott, Herrera lövésébe úgy vetődött bele, hogy a párizsiak még csak kezezést sem tudtak reklamálni. Pedig nem volt egyszerű helyzet.

A 63. percben túlságosan kinyílt a PSG, a hazai kontra pedig célba ért. De Bruyne szöktette a bal oldalon Fodent, aki gyorsabb volt Diallónál, középre adta a labdát, a túloldalon érkező Mahrez pedig négy méterről a léc emelte, nehogy elakadjon a vetődő Navas kapusban. Az algériai szélső rúgta a City 300. nemzetközi kupagólját.

Öt perccel később az argentin Di Maria egy bedobásnál nemcsak a labdára figyelt, hanem szándékosan odalépett a 36. születésnapját éppen kedden ünneplő Fernandinho lábára, Kuipers játékvezető pedig azonnal kiállította. Az első meccsen sem tudta 11 emberrel befejezni a 90 percet a PSG, ezúttal sem.

A folytatásban Mahrez berúghatta volna a harmadik gólját, de nem jött össze a mesterhármas, Foden labdáját pedig a kapufa hárította. Az emberhátrányban küszködő PSG eközben elszürkült – Neymarból is fokozatosan fogyott el a lendület –, becsületgólra sem futotta az erejükből, így maradt a 2-0. Sőt, mint a statisztika megmutatta a 90. perc után, a kaput sem találták el, hiszen a kapufát nem számolják annak.

  • A másik elődöntőt szerdán rendezik, a hazai pályán játszó Chelsea 1-1-ről várja a folytatást a Real Madrid ellen.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!