Menet közben cserélték le az orosz zászlót a dáma-vébén

2021. április 29. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb diplomáciai botrány kerekedett abból, hogy a dáma-világbajnokság döntőjének egyik meccse közben eltávolították az orosz zászlót az egyik játékos neve mellől.

Oroszország sorozatos doppingbotrányai miatt komoly büntetést kapott, 2022 decemberéig a sportolói nemzetközi versenyeken nem vonulhatnak fel saját zászlójuk alatt, és a himnuszukat sem kaphatják meg. Mindegy, hogy olyan sportágról van szó, amelyben volt doppingeset, vagy sem, a szankció mindenkire vonatkozik.

Úgy tűnik, hogy erről a dáma-világbajnokságon elfeledkezhettek, mert amikor a világbajnoki címvédő Tamara Tanszikkuzsina és Natalia Sadowska asztalhoz ültek, az asztalra és az asztal oldalára is kikerült az orosz zászló a lengyel mellett.

Körülbelül egy órája dámáztak így, amikor Tanszikkuzsina egyik lépése után megjelent egy lengyel versenybíró, és mindkét orosz zászlót eltávolította. Jacek Pawlicki később elnézést kért a nem túl jól ütemezett intézkedésért, de muszáj volt érvényre juttatni a szankciót. Azt mondta, hogy olyan helyzetbe került, amit a játékosok zugzwangnak neveznek, csak rosszat léphetett. A Lengyel Dámaszövetség elnöke is arról beszélt, hogy nem tehettek mást, mert ők is tiltólistára kerültek volna.

Az ügynek volt is előzménye, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanis kifogásolta, hogy az egyik korábbi játszmánál kitették az orosz zászlót. A WADA ugyanakkor közölte, hogy nem ők kérték a zászló meccs közbeni sürgős eltávolítását.

A zászló eltávolítása miatt az orosz közösségi médiában elég nagy zajt csaptak a felhasználók, és az incidens nem is maradt a sporton belül, jórészt azért, mert a két ország éppen a napokban utasította ki egymás diplomatáit, de Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov már azt közölte, hogy ők a bocsánatkéréssel elintézettnek tartják az ügyet, de azt fenntartják, hogy Tanszikkuzsina jórészt a közbeavatkozás miatt veszítette el a meccsét. Javítani még tud, mert összesen kilenc mérkőzést játszanak egymással, az nyer, aki az 54 pontot először eléri. Sadowska van előnyben, 32-16-ra vezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!