Magyar bringás viseli a legjobb hegyimenőnek járó trikót a Tour of the Alpson

2021. április 22. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dina Márton eddig nem látott sikert ért el a Tour of the Alps nevű kerékpárversenyen azzal, hogy megszerezte a legjobb hegyimenőnek járó trikót. Ilyen magas szintű versenyen ez még nem sikerült magyar bringásnak.

A Tour of the Alps (korábbi nevén Giro del Trentino) általában a Giro d'Italiára készülő bringások egyik bemelegítő versenye, ahol rengeteg kemény emelkedőt megmásznak az öt nap során. Idén is rengeteg nagyágyú választotta a nemzetközi szövetség besorolása szerint Pro kategóriájú körversenyt, amin három magyar kerékpáros, Dina Márton, Fetter Erik és Valter Attila is elindult.

Az Eolo-Kometa bringása, Dina már hétfőn, az első etapon nagyon aktív volt, akkor is sokáig szökésben tekert az olasz Alessandro De Marchival. Dina már ekkor is szerzett pontot hegyi hajrában, amivel megalapozta későbbi sikerét.

A csütörtöki, negyedik szakasz, amelyet a legnehezebbnek is tartottak a több mint négyezer méternyi szintkülönbség miatt, elég hektikusan kezdődött, egymást érték a szökési kísérletek. Nagyjából egy közös dolog volt ezekben, Dina mindig próbálkozott. Még az egyik legnagyobb kerékpárosportál is megjegyezte, hogy milyen megzabolázhatatlan a magyar bringás.

Nagyjából 35 kilométer után alakult ki aztán egy olyan szökevénycsoport, ami elég sokáig el tudott szakadni a főmezőnytől. Dina mellett itt tekert egy másik magyar, Valter Attila (FDJ) is, de a csoport legnagyobb neve kétségtelenül a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome (Israel Start-Up Nation volt). A szökevények bő két percnyire tudtak elmenni, a céltól húsz kilométerre fogták meg végül őket, de Dina eddigre már kihozta a maximumot a szökésből.

Dina Márton szökésben hajrázik a tíz pontért a Tour of the Alps hegyi szakaszánFotó: Tim de Waele/Getty Images
Dina Márton szökésben hajrázik a tíz pontért a Tour of the Alps hegyi szakaszánFotó: Tim de Waele/Getty Images

A szakasz legnagyobb hegye körülbelül 100 kilométernél volt, ahol az első áthaladó 10 pontot szerezhetett. Dinának pont ennyi kellett, hogy átvegye a vezetést a hegyi pontversenyben, mert az élen álló De Machinak 15 volt a szakasz előtt, míg ő 6-ról indult. Dina meg is nyerte a hajrát az 1628 méter magas Campo Carlo Magno-hágón, így 16 ponttal az élre ugrott. A hegyi trikója ezzel még nem vált biztossá, mert az utolsó emelkedőn még a 10 pontról induló, és az összetettben vezető Simon Yates (Team BikeExchange) még behozhatta. Yatesnek nem volt túl fontos ez a hajrá, csak másodikként haladt át, amiért 4 pont járt neki, így Dináé lett a trikó. Ezt nem lesz könnyű megőriznie, mert a pénteki zárószakaszon szintén két hegyen lehet majd pontokat szerezni a maihoz hasonló kiosztással. Az elsőn 10, a másodikon 6 pont jár az elsőnek.

Az összetett versenyben a magyarok közül Fetter Erik (Eolo-Kometa) áll a legjobban, ő négy szakasz után a 28., Valter a 40., Dina a 93. helyen áll.

A Tour of the Alps negyedik szakaszát Pello Bilbao (Bahrain-Victorius) nyerte Alekszandr Vlaszov (Astana) és Simon Yates előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!