Véres mestermunkát tett le a küzdőtérre a Kaszás

2021. április 18. – 07:57

frissítve

Véres mestermunkát tett le a küzdőtérre a Kaszás
A meccsen sokszor elcsattant együttes találatok egyike. Balról a mexikói-amerikai Kelvin Gastelum, jobbról az új-zélandi-ausztrál Robert Whittaker Fotó: Chris Unger / Zuffa LLC via GettyImages

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban fontos középsúlyú MMA-meccset vívott az ausztrál Robert Whittaker (aki joviális, szelíd természete ellenére valamiért a „Kaszás” nom du guerre alatt fut) a mexikói-amerikai Kelvin Gastelum ellen az Ultimate Fighting Championship Las Vegas-i edzőközpontjában. A UFC-nek várakozásai szerint ez volt az utolsó nézők nélküli gálája, a jövő héten Floridába már 15 ezer rajongót várnak a UFC 261-re.

A két bunyós egy 2019-ben meghiúsult meccset abszolvált; akkor Whittaker órákkal a világbajnoki övért zajló összecsapás előtt heves fájdalmat érzett a hasában, és kiderült, hogy sérve van, amit azonnal meg kell műteni. Azóta mindkettőjüket lemosta az üstökösként felemelkedő nigériai-új-zélandi sztár, Israel Adesanya; a 29 éves Gastelum ráadásul csak két újabb vereséget követően tudott javítani mérlegén idén februárban. A 30 éves Whittaker azonban a bajnoki cím elvesztése óta két nehéz meccset is hozni tudott, és a UFC egy újabb címmeccs lehetőségéért küldte vissza az oktagonba (ez a nyolcszögletű „ketrec” becsületes neve) a súlycsoport dinamója, Paulo Costa ellen.

Csakhogy a Bolsonaro-rajongó brazil valószínűleg túlságosan is komolyan vette koronavírus-szkeptikus elnöke iránymutatását, és úgy gondolta, hogy a márciusban felbukkanó vírusfertőzése hamar elillan, ha kicsit ráedz a betegségére. Nem így történt; a UFC pedig kereshetett egy négyhetes határidővel beugró bunyóst. A lezáratlan rivalizálás miatt kézenfekvő volt Gastelum személye, aki a Whittaker elleni találkozó bevállalásával csak nyerhetett, hiszen egy győzelemmel váratlanul újból a bajnoki cím közelében találhatta volna magát, és egy vereség sem ronthatott jelentősen a ranglistán elfoglalt pozícióján.

A mérkőzés nem csak kettejük meghiúsult párharca, a UFC-re jellemző meccsszervezési bonyodalmak miatt számított érdekesnek, hanem azért is, mert két kőkemény, nagy csatákat megélt, nagyon technikás és összeszedett bunyós csapott össze.

Véres mestermunka az ínyencek kedvencétől

A zömök Gastelum a kezdés után azonnal megpróbált előre mozogva nyomást gyakorolni ellenfelére, hogy így kerülje el a nagyobb ütőtávval rendelkező Whittaker méltán rettegett első kezes szurkálásait. Azonban az ausztrál szép közbeütésekkel kontrázott, a fordított felállású Gastelum gyors és veszélyes bal keze elől pedig takarékos lábmunkával táncolt ki.

Azután Whittaker kétszer is megvillantotta kedvenc kombinációját, az előkészítő balegyenest majd jobbegyenest követően felcsapódó jobb lábfeje mindkétszer Gastelum halántékát borotválta.

Innentől kezdve kezdődött a kick-boksz-klinika: ellenfele ritmusát belőve Whittaker taposórúgásokkal masszírozta meg Gastelum belét, balegyenesekkel csipkézte ki arcát, a meginduló rohamokat pedig kemény balhorgokkal akasztotta meg. Az amerikai a legutóbbi meccsét leszámítva méltatlanul elhanyagolt birkózótechnikáit is megpróbálta leporolni, de nem tudta földre vinni Whittakert. Sőt, pont Gastelum került a hátára, amikor ellenfele széles ütései alá bebújva átkarolta, majd megdobta (igaz, Whittaker a pontszerzésen és némi fárasztáson kívül nem sokat tudott elérni leszorításból).

Azonban a karrierje során elképesztő veréseket átvészelő, és mindig elképesztő állóképességgel zakatoló Gastelum a harmadik menetre finomhangolta védekezését, betörte Whittaker orrát, és egyértelművé tette, hogy az utolsó percig kész harcolni. Azonban az évek óta az MMA-ínyencek nagy kedvencének számító ausztrál is tartogatott egy-két taktikai meglepetést a tarsolyában. Az utolsó menetben (az MMA-ban a főmeccsek öt darab ötperces menetből állnak) ügyesen lassította a tempót, hagyta, hogy Gastelum üldözőbe vegye, majd pedig a pontozásos győzelem bebiztosítása érdekében egy szép földrevitellel lepte meg ellenfelét, hogy azután a meccs végéig betonbiztosan tartsa őt fogásában.

Whittaker Jared Cannonier 2020 októberi legyőzése után újabb mestermunkát tett le az asztalra, ráadásul rossz szokásával ellentétben ezúttal nem voltak olyan megingásai, melyeket kihasználva ellenfele le tudta volna ütni. Miután a múlt héten a 84 kilogrammos súlycsoport másik trónkövetelője, az olasz Marvin Vettori Kevin Holland elleni takarékos teljesítményével sem a nézőket, sem a UFC vezetését nem nyűgözte le, ezért kézenfekvőnek tűnik, hogy Whittaker fogja megkapni a lehetőséget Israel Adesanya ellen.

Már a mérlegelésnél végzett ellenfelével

A gála azonban minden bizonnyal azzal a bizarr epizóddal vési be magát a küzdősportok történelmébe, hogy társ-főmeccsét amiatt kellett lefújni, mert egyik résztvevője, Drakkar Klose a mérlegelés utáni farkasszem-nézés során szenvedett (egyenlőre nem tisztázott) sérülést. Amikor ugyanis riválisa, Jeremy Stephens a bevett kakaskodásnál erőteljesebben lökte meg, az amerikai pehelysúlyú bunyós rosszul lépett, és valószínűleg kificamodott a bokája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!