Miközben az MLSZ telt házas meccseket tartana, München csak 20 százalékos kihasználtságot vállal

2021. április 14. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A müncheni Allianz Arena lelátójának mindössze egyötödét tölthetik meg szurkolók az idén nyárra halasztott labdarúgó-Európa-bajnokságon – írja az MTI.

A városi sportbizottság szerdai ülésén három változatról tárgyaltak: a zárt kapus meccsrendezésről, a húszszázalékos, valamint a negyvenszázalékos kapacitásról.

A koronavírus-járvány aggasztó adatai, a fertőzések növekvő száma miatt a harmadik forgatókönyvet senki nem tartja megvalósíthatónak, ezért a német szövetség úgy döntött, hogy az Allianz Arena lelátójának mindössze egyötödét tölthetik meg szurkolók.

„Ez egy hatalmas stadion. Ha csak minden hetedik helyet foglalhatnak el, akkor is tízezer ember gyűlhet össze, ami a hangulat szempontjából nagy nyereség lenne egy teljesen üres stadionhoz képest”

– mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

Dieter Reiter, München főpolgármestere a múlt héten a járványra hivatkozva azt mondta, lehetetlenség garantálni, hogy nézők előtt játsszák a nyári meccseket. A müncheniek azonban azt kockáztatnák ezzel, hogy elveszítik három csoportmérkőzésük és egy negyeddöntő rendezésének lehetőségét, Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ugyanis március elején kijelentette: a helyszíneknek garantálniuk kell, hogy beengedik a szurkolókat a stadionokba, különben nem rendezhetnek meccseket.

A német válogatott a bajor fővárosban fogadja három csoportriválisát, a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál, valamint a magyar csapatot. A müncheni szervezők március közepén kijelentették, hogy az érvényben lévő szigorú járványügyi előírások ellenére szeretnének társrendezők maradni, és többféle forgatókönyvvel készülnek, hogy a szurkolók jelen lehessenek az Allianz Arenában.

A tornát június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában – Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban és Glasgow-ban – rendezik. Róma, Bilbao és Dublin sorsa kérdéses még, ezek a városok április 19-ig kaptak gondolkodási időt.

A 12 nagyváros közül egyelőre Budapest az egyetlen, amelyik telt házas meccseket igért. A legtöbb rendező ország inkább 25–33 százalék közötti kihasználtságban gondolkodik.

Kövess minket Facebookon is!