Egy serpacsapat 2,2 tonna hulladékot hozott le a lassan szeméttelepre hasonlító Himalájából

2021. április 1. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Mount Everesten már egymást tapossák a turisták, a világ legmagasabb hegycsúcsa mindenki által elérhető látványossággá vált. A kereskedelmi expedíciók már bárkit fel tudnak vinni, szinte megszállják a csoportok a hegyet, ami rengeteg hulladékkal jár. A többi 8000 méteres csúcson is megszűnt az idilli állapot, a szemétteleppé váló területet nepáli hegymászók igyekeznek megtisztítani, tavaly 2,2 tonna hulladékot hoztak le a turisták elől lezárt hegyekről.

Az Everest tömegnyomora 2019-ben vált elviselhetetlenné, néhány nap alatt 750-en akartak feljutni a csúcsra. Ekkor készült Nirmal Purja híressé vált fotója a csúcs előtt kialakult forgalmi dugóról.

Az üzemszerűvé vált expedícióztatás rengeteg hulladékkal is jár, a felkészületlen mászók hátrahagyják felszerelésük egy részét, sátrakat, kiürült oxigénpalackokat hagynak nagy magasságokban, míg az alaptábor környezetében mindenféle egyéb hulladékot is találni, szeméttelephez hasonló a környezet.

A nepális Dawa Steven 2008 óta vezet olyan expedíciókat, amelyek a Himalája hegyeit próbálják megtisztítani a hulladéktól, 2019 óta pedig a svájci Bally cég is beszállt a projektbe. A Bally Peak Outlook 2019 májusában az Everest alaptáborából kezdte el lehordani a szemetet, először egy tonna hulladékot gyűjtöttek össze, majd a szezon végén még egy tonnát eltávolítottak.

„Amikor lehozzuk a szemetet a hegyekből, az isteneknek úgy kell érezniük, hogy kihúztunk egy tüskét az ujjaikból” – mondta Dawa a szemétszedő expedíciózásról most megjelenő rövidfilmben. A serpák spirituális otthonukként tekintenek az Everestre, joguknak és kötelességüknek érzik, hogy megvédjék azt.

2020-ban már nemcsak az Everestet tisztították meg Dawaék, hanem még hét másik 8000 méteres hegyet is. Először újra az Everest alaptáborát, ahonnan három másik csúcs is elérhető, vették kezelésbe, és összesen 47 napig tartó munkával takarították ki a területet. 2,2 tonna szemetet távolítottak el.

„A Cso Oju alaptáboráná, a nepáli oldalon homokba elásott a vodkásüvegeket találtunk, ahogy műanyagot és szivárgó elemeket is, amelyek nagyon károsak a környezetre. A 2019-es expedíciónkon mindentől megtisztítottuk az Everest alaptáborát, tehát nem új szemetet találtunk ott, hanem a gleccserekből kiolvadt bádogkannákat, üvegeket és sátrakat például. Ezek a késő 1960-as évektől az 1980-asokig bezárólag maradhattak itt” – mondta a Telegraphnak Dawa.

A projekt az idei mászószezon után folytatódik, a Kancsendzöngát, a Dhaulagirit, a Manaszlut és az Annapurnát tisztítják majd meg, és visszatérnek a legforgalmasabb helynek számító Everest-alaptáborba is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!