1,5 milliárd dollárt ölt a sportba Szaúd-Arábia, hogy tisztára mossa a nevét

2021. március 28. – 21:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szaúd-Arábia 1,5 milliárd dollárt költött nagy presztízsű sporteseményekre, hogy javítsa nemzetközi megítélését, írja a Guardian a Grant Liberty emberi jogi szervezet jelentésére hivatkozva. Az arab ország többek között Dzsamál Ahmed Hasogdzsi szaúdi újságíró brutális meggyilkolása, az emberi jogok folyamatos megsértése, és a humanitárius katasztrófával járó jemeni intervenció miatt próbálja a sporttal tisztára mosni a nevét. Erre utal a jelenség elnevezése is: sportswashing. (Erről részletesen az Indexen írtunk.)

Az Egyesült Arab Emírségek és Katar évtizedek óta rengeteg pénzt öl a sportba, Szaúd-Arábia csak nemrég kapcsolt, a koronaherceg, Mohamed bin Szalmán 2016-ban rendelte el a szaúdi sportélet fellendítését, ez volt a Vision 2030 nevű program. Azóta rangos futballmeccseket (lásd 2020-as Spanyol Szuperkupa), bokszmérkőzéseket, lóversenyeket, golf- és tenisztornákat rendeztek, nemrég pedig hivatalossá vált, hogy idén először szaúdi nagydíj is lesz a Forma-1-ben – csak ezért tíz évre 650 millió dollárt fizetnek a sorozatnak.

Szintén rengeteg pénzt fizettek a pankrációshow-kat szervező World Wrestling Entertainmentnek: 2014-ben tíz évre szóló, 500 millió dolláros szerződést kötöttek, Andy Ruiz és Anthony Joshua 2019-es nehézsúlyú bokszvilágbajnoki meccsének megrendezéséért pedig 100 millió dollárt fizettek.

A jelentés szerint a szaúdiak 6 millió dollárt ajánlottak volna Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak, hogy a szaúdi turizmust reklámozzák, de a tervek között szerepelt az angol Newcastle United futballklub felvásárlása is, 400 millió dollárért. Tyson Fury és Anthony Joshua címmérkőzését is szeretnék az országba vinni, ezért állítólag készek lennének 200 millió dollárt fizetni. A Real Madrid is a szaúdiak célkeresztjében van, 180 millió dollárral szponzorálnák a spanyol sztárklubot. Vannak azonban sportolók is, akik morális okokból nem kérnek a szaúdiak nyomulásából: Roger Federer teniszező és Rory McIlroy golfozó is mondott már nemet jól fizető felkérésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!