Jön az F1 eddigi leggyorsabb városi pályája

2021. március 18. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatta a Forma-1 legújabb pályájának vonalvezetését csütörtökön a széria vezetősége. A Dzsiddában kialakítandó pályán rendezik majd december 5-én az első szaúdi nagydíjat. Ez lesz az F1 történetének leggyorsabb városi versenypályája, és az idei versenynaptár második leghosszabbja is. A versenyautók várhatóan 322 km/h-s csúcssebességet érhetnek majd el a dzsiddai aszfaltcsíkon, az átlagsebesség az előzetes számítások szerint pedig akár 250 km/h is lehet.

A Vörös-tenger partján helyet kapó, 27 kanyarból álló pályát az F1 sztártervezője, Hermann Tilke rajzolta meg. Ő tervezte többek között a bahreini, a sanghaji, a szingapúri, az abu-dzabi, az austini, a szocsi és a bakui versenypályát is. A pálya vonalvezetése a dzsiddai tengerparton futó autóutakat követi majd.

A szaúdi nagydíjat már most rengeteg kritika érte. Sokan úgy vélik, az F1-nek nem kéne asszisztálnia a szaúdi diktatúra sportdiplomáciai önmosdatásához. Szaúd-Arábia ugyanis az utóbbi években pénzt nem kímélve vásárolja be magát újabb és újabb sportesemények szervezésébe, legyen szó a Dakar-raliról, a spanyol futball Szuperkupáról, Forma-E-futamról, vagy épp Andy Ruiz és Anthony Joshua bokszolók szupermeccséről, hogy újraépítsék Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása és a jemeni polgárháború során elkövetett brutalitások után összeomló országimázsukat.

Erre még rá tesz egy lapáttal, hogy 2018-ig a nők nem is vezethettek a közel-keleti országban, ahol jelenleg is tucatnyi női jogi aktivistát tartanak fogságban. Közülük ráadásul sokan pont a vezetés jogáért küzdöttek mielőtt bebörtönözték őket. Az F1 vezetősége a szaúdi rezsim melegellenessége előtt is meghajolt. A bemutató részeként közzétett egyik képről például eltüntették a McLaren versenyautójának oldalán díszelgő szivárványos zászlót.

Idén februárban 45 emberi jogi szervezet fel is szólította Lewis Hamiltont, az F1 emberi jogokra érzékeny hétszeres világbajnokát, hogy bojkottálja a szaúdi nagydíjat a rezsim súlyos túlkapásai miatt, a pilóta azonban egyelőre nem reagált a felhívásra. A 2021-es F1-szezon alig több mint egy hét múlva, a bahreini nagydíjjal veszi kezdetét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!