Vizsgálja a szövetség a magyar sportlövők indiai botrányát, nem álltak ki a vk-döntőre

2021. március 26. – 15:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy az amerikai ESPN nyomán megírta a Telex, a magyar sportlövő csapatban nagy balhé alakult ki a delhi világkupán. Péni István valamint Pekler Zalán nem volt hajlandó együtt versenyezni Sidi Péterrel, mert úgy gondolták, hogy Sidi fegyvere szabálytalan, ezért inkább visszaléptek a csapatverseny döntőjétől. A nemzetközi szövetség (ISSF) delegáltja, Jair Davidovitz azonban a két magyar versenyző aggályát nem támasztotta alá, és szabályosnak minősítette Sidi puskáját. Davidovitzot megdöbbentette az eset, mert olyat még nem tapasztalt, hogy egy csapat önszántából mond nemet a döntőre.

India ellenfele a fináléban így nem a mieink, hanem az amerikaiak voltak. A koronavírus-járvány miatt sok versenyt elhalasztottak eddig, volt olyan lövő, aki egyéves kihagyás után állt ismét a lőállásba.

A szövetség péntek délután közleményt adott ki, amiben példátlannak nevezte az esetet.

„Az eset jelentős nemzetközi visszhangot és presztízsveszteséget okozott a magyar sportlövészetnek. A Magyar Sportlövők Szövetsége a kialakult helyzetet teljes körűen kivizsgálja, hogy az olimpiai játékokra való felkészülés zavartalanul folytatódjon tovább és versenyzőink minél eredményesebben szerepeljenek Tokióban. Az elnökség ezért bizottságot hoz létre, amely minden érintett meghallgatása után a szükséges döntéseket meg fogja hozni” – írta az MSSZ.

Péni István nem állt ki a csapatverseny döntőjére, mert Sidi fegyverét szabálytalannak gondolta Fotó: Lin Shanchuan/AFP
Péni István nem állt ki a csapatverseny döntőjére, mert Sidi fegyverét szabálytalannak gondolta Fotó: Lin Shanchuan/AFP

A versenyzők még kint vannak, csak a jövő héten érkeznek haza. Péni és Sidi is kijutott a tokiói olimpiára, a viszonyuk viszont régóta feszült. Péni nagy formában van idén, ezen a delhi világkupán például az összetett számban (három testhelyzetben lőnek) második lett egyéniben. Előtte az országos bajnokságon a világcsúcsnál is jobb eredményt ért el Budapesten, de nem hitelesítették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!