Két játékos lehet a kulcsa a női kéziválogatott jó olimpiai szereplésének

2021. március 22. – 12:43

frissítve

Két játékos lehet a kulcsa a női kéziválogatott jó olimpiai szereplésének
Szöllősi-Zácsik Szandra a szerbeknek hét, az oroszoknak öt gólt lőtt, a lövőereje fontos lesz Tokióban is – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2008 után ismét olimpiai résztvevő lesz a magyar női kézilabda-válogatott. Az olimpiai selejtezőre a 2018-as Európa-bajnokság hetedik helyével sikerült bekerülni, a két előző olimpián egy hellyel csúsztunk le erről az Eb-pozícióról, most szerencséje volt a csapatnak.

Az olimpiai selejtezőn Kazahsztán legyőzése a kötelező kategória volt, Szerbiát pedig végig koncentrált játékkal sikerült 31-23-ra felülmúlni. Az oroszok elleni vereség (23-29) azt is jelentette, hogy az olimpiai sorsolást majd a harmadik kalapból várhatjuk. Ez az eddigi helyzet.

  • 1. kalap: Hollandia, Spanyolország
  • 2. kalap: Oroszország, Montenegró
  • 3. kalap: Norvégia, Magyarország
  • 4. kalap: Svédország, Japán
  • 5. kalap: Franciaország, Koreai Köztársaság
  • 6. kalap: Angola, Brazília

„A szerbek legyőzésének egyértelmű tanulsága: nem a fiataloktól várható az, hogy egy ilyen meccset hozzanak. Az első sorunk: vagyis Schatzl Nadine, Zácsik Szandra, Kovacsics Anikó, Kisfaludy Anett, Tomori Zsuzsa, Lukács Viktória 25 feletti játékosok, a junior világbajnokaink tehetségesek, de még nem jött el az ő idejük. Reméljük, ez a felállás megmarad, és nem akarják indokolatlanul erőltetni semmilyen szinten Háfra Noémit vagy Klujber Katrint, akik egyelőre fontos kiegészítő emberek, de a fokozatosság a legfontosabb” – vonta le a konklúziót Borsos Attila korábbi válogatott játékos, olimpikon és a Sport TV szakértője. Szavait alátámasztja, hogy Háfra és Klujber két gólig jutott Szerbia ellen.

Kiemelte még, az első sorunk versenyképes, a hátralévő időben arra kell törekedni, hogy minél többet készülhessenek együtt, és a Ferencváros BL-kieséséből a válogatott profitálhat. Elek Gábor irányításával sokat edzhetnek együtt a Fradiban.

Az olimpiai selejtezőn 16 játékos lehetett a keretben, az olimpiára viszont már csak tizennégyen és egy tartalék utazhatnak, és várhatóan az egyik szélsőt be kell áldozni egy jó védekező játékosért cserébe. Borsos szerint reális egy olyan forgatókönyv, hogy a balkezes Lukács Viktória váltótársa Klujber lesz, és Tomori, valamint Kiss Nikolett is benne lesz így a csapatban. A védelem közepén várhatóan Kisfaludy és Tomori szerepel majd.

„Két nagyon biztos kapusunk van, nem emlékszem olyan meccsre, hogy Bírónak és Januriknak sem ment volna a játék. Ez az egyik legerősebb posztunk, rendben vagyunk a széleken is, hogy beállóban nem vagyunk kiemelkedők, az nem kizárólag a játékosok hibája, a játékunk ugyanis elsősorban nem rájuk épül.”

Borsos úgy érzi, hogy Kovacsics Anikó egyre inkább vezére a csapatnak, az irányító játéka mellett eredményes is. Ha Zácsik Szandra is képes hullámvölgyek nélküli teljesítményre, akkor az olimpián is képesek lehetünk meglepetésre, különösen, ha akkor töltenek be vezérszerepet ők ketten, amikor a többieknek nem megy a játék, és ők lendítik tovább a társaikat. A norvég–francia–orosz trió pillanatnyilag ugyan kimagaslik, az utánuk következő öt válogatott között már ott van a magyar is, amelyik például a spanyolokat és Montenegrót is legyőzheti, ha olyan a napi a formája.

„Az olimpiai selejtező sem mutatta meg a valós erőnket, nem lettünk sokkal okosabbak, mert ez a szerb csapat csak árnyéka volt annak, amit a világbajnokságon láthattunk, a gyenge pontjainkat nem támadták, a játékuk pedig kapkodó volt. Annyi hozadéka volt a meccsnek, hogy a 7 a 6 elleni játék ellen a védelem képes volt uralni az irányítást, és megfelelő reakciókat adott.

A magyaroknak azt kell megmutatniuk az olimpián, hogy képesek veretesebb csapatot is legyőzni, mint például a hollandokat vagy a spanyolokat, akikkel szemben az Eb-n és a vb-n alulmaradtunk. Ha ez az olimpián sikerül, akkor a négy közé jutás is összejöhet. Ha döcögős marad a játékunk, és mély hullámvölgyekkel teli, akkor a csoportból való továbbjutásért is keményen kell harcolni.”

A sorsolásnak egyelőre még nincs időpontja, a nemzetközi szövetség még nem küldött erről információt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!