Kiütötte Szerbiát és olimpiai résztvevő a női kéziválogatott

2021. március 20. – 18:56

frissítve

Kiütötte Szerbiát és olimpiai résztvevő a női kéziválogatott
Lukács Viktória a szélről nem hibázott lövést a hajráig – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai selejtező legfontosabb meccsét Szerbiával játszotta Győrben. A 31-23-as győzelem teljesen megérdemelt volt, a kapusteljesítmény, a védelem, a támadójáték, minden rendben volt. A szerbek mindent megpróbáltak, de nem találtak fogást Elek Gábor csapatán. Az oroszok elleni vasárnapi meccsnek már nincs tétje.

A Kazahsztán elleni pénteki bemelegítés (46-19) után szombaton jött az a meccs az olimpiai selejtezőben, amire már egy éve vártunk, hiszen eredetileg tavaly márciusban kellett volna lejátszani Győrben, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, ahogy az olimpiát is.

Az oroszok ellen vesztes (24-29) Szerbia legjobb játékosát, Andrea Lekicset nélkülözte, a mieink a legerősebb összeállításban léphettek pályára. A tavalyi Európa-bajnokságon 12 góllal nyert a magyar csapat, de abból a találkozóból nem szabad kiindulni, ez a megállapítás elég sokszor elhangzott ezen a héten. A mostani tét és a feszültség ugyanis össze sem vethető a decemberi meccsel.

A harmadik percben Zácsik szerezte meg a vezetést, Kovacsics Anikó góljára a másik csapatkapitány, Krpezs-Slezak válaszolt valamint Liscsevics is betalált, így az első 5 perc 3-2-es magyar előnnyel zárult. Kovacsics és Zácsik növelte a különbséget (5-2), az első negyedóra végére pedig már 10-6 volt az állás, Zácsik mellett Szucsánszki és a szélsők is belejöttek, a kapuban pedig Bíró Blanka mutatott be fontos védéseket.

Hogy milyen nagy volt a feszültség, az Krpezsen látszott leginkább, mert nemcsak ziccert rontott, az üres kaput sem találta el a félpályáról. A 20. percben Márton Gréta a szélről kilőtte a hosszú alsó sarkot – Tomasevic mindössze kétszer találkozott a labdával –, így már 13-8-at mutatott az eredményjelző. A félidő hajrájában a szerbek váltottak, megpróbálkoztak a 7-6-os játékkal, vagyis levitték a kapusukat és állandóan létszámfölényben voltak, de érdemben így sem tudtak feljebb zárkózni (16-12), mert a védekezés pattogós és feszes volt.

Jutalomjáték a második félidőben

A második félidő első gólját Kisfaludy Anett szerezte, ez volt az első találatunk beállóból. Kovacsics és Lukács góljai után már 19-14-re léptünk meg. Amikor a szerbek közelebb jöhettek volna, rendre hibáztak, Radoszavljevics a szélről ártalmatlan volt, egyszer megijedt Bírótól, egyszer pedig a kapus rúgta ki a labdáját.

A rendre pontos védekezések után a 40. percben Zácsik lövése bevitte Tomasevic kezét, ezzel 22-16-ra módosult az állás, ekkor alakult először hat gólos a különbség. A megnyugtató előny a mieinket még magabiztosabbá tette, a szerbek türelmetlenné váltak, mert nekik siettetni is kellett a támadásaikat. A szélre becserélt Schatzl Nadine találataival sikerült hét illetve nyolc góllal is elmenni.

A szerbek nem változtattak a 7-6-os játékukon, de a magyar fal pontosan tudta, mi következik, ha pedig netán eljutottak ziccerig, még mindig ott volt Bíró, aki megbabonázta a szerbeket. Támadásban Zácsik nemcsak a szaggatott vonalról, hanem még azon kívülről is, 10 méterről is a kapuba bombázott, az utolsó 10 perc így 28-20-as magyar vezetéssel kezdődött.

A szerb Kovacsevics két találata után a mieink kapitánya, Kovacsics Anikó egy remek csellel elküldte védőjét, és hatalmas gólt ragasztott a jobb felsőbe, 29-22-re módosítva az állást. Szimbolikus gól volt, és akkor már érződött, ez a meccs megvan, csak a gólkülönbség a kérdés. Janurik beállt egy hetesre, Lavko kísérletét megfogta, és még a duplázást is, maradt a 29-22.

Az utolsó előtti magyar gólt Helembai Fanni szerezte beállóból, ami eddig hiányposztnak számított. Háfra Noémi egy látványos kínai figurát értékesítve állította be a végeredményt. (31-23)

A 20.30-kor kezdődő másik meccsen az oroszok 17-16-os félidő után 33-26-ra legyőzték Kazahsztánt, ezzel pedig eldőlt, 2008 után ismét olimpiai résztvevő a válogatott, és a vasárnapi magyar-orosz tét nélküli lesz. A jelenlegi csapatból csak Tomori Zsuzsa játszott Pekingben – őt most a védelemben vetették be –, neki van esélye arra, hogy ismét ott lehessen.

  • Magyarország-Szerbia 31-23 (16-12)
  • A magyar csapat: Bíró – Márton 3, Kovacsics 6, Kisfaludy 1, Tomori, Kiss N. 1, Lukács 4, cserék: Szöllősi-Zácsik 7, Szucsánszki 1, Klujber 1, Háfra 2, Helembai 1, Csiszár-Szekeres, Schatzl 4, Janurik, szövetségi kapitány: Elek Gábor

Minden olyan periódusnál, ami picit nehezebb volt a mérkőzésen, volt aki továbblendítette a csapatot, magyarázta a meccs után Elek Gábor. Ami az Európa-bajnokságról hiányzott, a mentalitás, a szív, a lélek, az most megvolt. Az Eb-n egy stresszes, ijedt társaság benyomását keltették, nagyon fontos volt, hogy ezt most tudták orvosolni.

„Úgy jöttem ide, hogy életem legfontosabb meccse jön. Sok fontos volt, de ez most más. Ezzel a csapattal a legjobb meccsem volt. A csapat minden egyes tagja tudta reggeltől kezdve, mire van szükség tőle. Ha négykézláb mászunk le a pályáról, ezt akkor is meg kell csinálni. A 7-6-os játékra külön készültünk, és száz százalékosan bevált. Sokat foglalkoztunk azzal, hogy ne legyünk görcsösek. Örülök, hogy Magyarországnak ebben a helyzetben jó pillanatokat tudtunk okozni”

– értékelt a hat gólos, egyetlen lövést hibázó Kovacsics Anikó az M4 Sportnak.

Bíró Blanka azt mondta, extázisban voltak, látszott a varázs mindenkin. Nagyon figyeltek az elejére, mert ismerték a rivális mentalitását. Kiemelte a csapat egységességét, a védelem feszességét. Az olimpiai részvételt még fel sem fogták, egyelőre csak a végig mutatott magabiztosságnak örül.

„Szeretek a szerbek ellen játszani. 2009 óta vagyok válogatott, ez egy hatalmas dolog nekem, mert eddig csak álmodtam az olimpiáról, most teljesült a gyerekkori álmom” – foglalta össze a 7 gólt elérő Zácsik Szandra.

Lukács Viktória szerint látszott minden játékoson, hogy mindent egy lapra tettek fel, és a szívük-lelkük a pályán volt. Az utasításokat fegyelmezetten betartották, végig koncentráltak. „Tokió felé az ablak mellett szeretnék ülni” – zárta le egy poénnal.

  • A már kijutott országok: Japán (rendező), Angola (Afrika bajnoka), Brazília (Dél-Amerikai), Dél-Korea (Ázsia), Hollandia (világbajnok), Franciaország (Európa-bajnok) Svédország, Oroszország, Magyarország (olimpiai selejtező)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!