6 milliárdot bukott a Fradi a járvány miatt

2021. március 13. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypárti Origónak értékelte a Ferencváros elmúlt tíz évét Nyíri Zoltán, a klub ügyvezető alelnöke. És hogy miért pont ezt az időszakot?

2011. február 25-én választották meg a Fidesz alelnökét, Kubatov Gábort a Fradi elnökének.

Nyíri hosszan és részletesen beszél arról, hogy tették rendben a klub működését Kubatov vezetésével. Felidézi, hogy milyen borzalmas anyagi és infrastrukturális helyzetben volt akkoriban az FTC: a futballklubot például 2 milliárd forint adóssággal vették át Kevin McCabe-től.

„A népligeti edzőközpontot 2013 márciusában vettük át a Nemzeti Sportközpontoktól, olyan állapotban, amit nagyon nehéz szavakkal leírni, mert szinte elképzelni is lehetetlen. Az öltözőkben ömlött a gőz a csövekből tavasszal, az ablakok betörve, patkányok szaladgáltak a folyosón, a sarokba oda volt piszkítva, és még lehetne sorolni.”

Arra azonban nem tért ki Nyíri, hogy a Ferencváros felfuttatásában mekkora szerepe volt az állami támogatásoknak, illetve az állami cégek szponzorációjának: az Átlátszó gyűjtése szerint a Ferencvárosi Torna Club 2011 és 2019 közötti bevételeinek legalább 80 százaléka, vagyis körülbelül 30 milliárd forint származott valamilyen formában az államtól.

Arról is beszélt, hogy a járványidőszak mekkora bevételkiesét jelentett a Fradinak:

elmondása szerint nagyjából 6 milliárdot bukott a Fradi a pandémia miatt, ennyi volt a tervezett, de be nem folyt bevétel.

Példaként a Barcelona és a Juventus elleni Bajnokok Ligája-meccseket említette: ha teltház előtt rendezhették volna meg ezeket meccseket, az 2-2 milliárd forintot jelentett volna a klubnak. Mindkét meccset a 67 ezres Puskás Arénában játszották, a Juventus elleni meccsen még korlátozott számban lehetett nézők, a Barcelonát viszont már zárt kapuk mögött fogadta a magyar csapat a korlátozások miatt.

A Ferencváros 25 év után szerepelt újra a Bajnokok Ligája csoportkörében. A csoportban egy döntetlennel és öt vereséggel a negyedik helyen végzett a Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev mögött. A BL-meneteléssel több mint 15 millió eurót kerestek, ennek a 20 százaléka, vagyis több mint egymilliárd forint illethette Szerhij Rebrov edzőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!