Visszatér Budapestre a Tour de Hongrie, idén is a brutális kékestetői befutó dönthet

2021. március 9. – 21:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie idén új célvárost avat, és 2017 után újra Budapesten lesz a végső befutó, a Kékes pedig kihagyhatatlan, derült ki a verseny útvonal-bemutatójából.

A tavalyi verseny csapatbemutatóján Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett, és azt mondta, hogy Budapest szeretne újra házigazdája lenni a Tour de Hongrie-nak. Ez most összejött, az ötödik, várhatóan látványos mezőnybefutóval véget érő szakaszának rajta és célja is a Hősök terén lesz.

Az összetett verseny nem valószínű, hogy itt dől el, a megelőző négy etap több nehézséget ígér. A TdH-n a korábban megszokottól eltérően idén nem lesz klasszikus sík szakasz, dombos, hegyes terep vár a mezőnyre, amelyben már biztosan ott lesz hat olyan klub, ami a világelitbe tartozik.

„A kerékpársport szurkolói az elmúlt években megszokhatták, hogy minden alkalommal igyekszünk új útvonalakat is a programba illeszteni. Tavaly a tervezett magyarországi Giro d’Italia-rajt miatt a Tour de Hongrie nagy részét Észak-Magyarországon rendeztük meg, de már akkor megígértük, hogy 2021-ben Nyugat-Magyarország lesz fókuszban” – mondta Eisenkrammer Károly főszervező.

A 2021-es Tour de Hongie útvonalaFotó: tdh.hu
A 2021-es Tour de Hongie útvonalaFotó: tdh.hu

A magyar Tour május 12-én Siófokról startol el, és 173 kilométer megtétele után Kaposváron lesz az első szakasz befutója, a somogyi dombokon mindjárt 1300 méter szintemelkedés vár a mezőnyre.

A második szakaszon is szintezik majd a mezőny. A bringások Balatonfüredről indulnak, megkerülik a Badacsonyt, érintik Tapolcát, Sümeget, Hévízt és Zalakarost, majd 183 kilométer után Nagykanizsára érnek be. A célváros tavaly a Giro d'Italia mezőnyét fogadta volna, de a vírushelyzet miatt végül nem jött Magyarországra az elhalasztott olasz körverseny.

A harmadik etap a veszprémi Óváros térről indul, majd Hárskút, Zirc, Pannonhalma, Kisbér és Oroszlány érintése után Tatán lesz a befutó. A város először fogadja a Tourt, és a 73. olyan település, ami rajt- vagy célváros a magyar körön. A 142 kilométeres távon is sok dombot kell legyűrni.

A királyetap a negyedik szakasz lesz, 204 kilométerével a leghosszabb, és a 3200 méternyi szintemelkedés is elég kemény. A Balassagyarmatról rajtoló mezőny először Mátraházáig teker majd fel, majd egy 70 kilométeres kör végén Kékestetőn, 984 méteren érnek célba. Várhatóan itt dől el majd az összetett verseny is, a Mátraháza utáni 3-4 kilométer nagyon meredek, mindig megrostálja a mezőnyt. Az ötödik szakasz már inkább a sprinterek gálája lesz, a csak 92 kilométeres táv is nekik kedvez.

Tavaly Valter Attila nyerte a magyar körverseny, de nem várható címvédés, mert az FDJ kerékpárosa jelenlegi programja szerint a Tour de Hongrie-val egy időben zajló Giro d'Italián fog tekerni. Körülbelül 15 magyar bringásnak így is lehet majd szurkolni.

„Tavaly a járvány miatt világszerte nagyon sok verseny maradt el, prémium helyzetbe kerültünk azzal, hogy mi meg tudtuk rendezni. Másrészt, azok a csapatok, amelyek eljöttek hozzánk a világ legjobbjai közül, teljesen máshová helyezték a versenyt és mindent, ami körülötte van” – mondta Szilasi László versenyigazgató, aki szerint ebben az évben is erősödik a mezőny az elmúlt évekhez képest.

Hat World Tour-csapat (az amerikai TREK-Segafredo, az ausztrál Team BikeExchange, a holland Jumbo-Visma, az izraeli Israel Start-Up Nation, a kazah Astana-Premier Tech és a bahreini Bahrain-Victorious) mellett tíz Pro Team, öt kontinentális klub és a magyar válogatott áll majd rajthoz, huszonkét csapat 132 kerékpárosa alkotja majd a mezőnyt.

A 2021-es Tour de Hongrie szakaszairól az M4Sport minden nap élőben közvetít majd, az Eurosport az első négy versenynapról összefoglalót sugároz, az utolsó, budapesti etapot pedig élőben közvetíti. Az összefoglalók a világ több mint százötven országában lesznek majd láthatóak a televíziós csatornákon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!