Tizenöt év után távozik a német futballválogatott világbajnok edzője

2021. március 9. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyról idén nyárra halasztott Európa-bajnokság után nem folytatja munkáját a német futballválogatottnál Joachim Löw szövetségi kapitány, írja az MTI.

A német szövetség kedden jelentette be, hogy a 61 éves edző az Eb után távozik a Nationaelftől. A szövetség közleménye azt írja, Löw maga kérte, hogy az eredetileg a 2022-es katari világbajnokság után lejáró szerződését már most nyáron bontsák fel. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) egyetértett ezzel a kérésével.

„Nagyon tudatosan hoztam meg ezt a lépést, (…) ugyanakkor továbbra is nagyon motivált vagyok, amikor a közelgő Európa-bajnokságról van szó” – mondta Löw, aki 15 éven át vezette szövetségi kapitányként a német válogatottat. A DFB egyelőre nem közölte, hogy ki lesz Löw utódja.

Löw korábban Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány segítője volt, a 2006-os németországi világbajnokság után vette át tőle a német válogatott irányítását. A 2008-as Eb-n döntős, a 2010-es világbajnokságon bronzérmes, a 2012-es Eb-n pedig elődöntős volt a német csapattal.

Legnagyobb sikerét a 2014-es brazíliai világbajnokságon érte el, a vb-döntőben Argentínát győzték le, és szerezték meg Németország negyedik világbajnoki címét.

A 2016-os Európa-bajnokságon ismét az elődöntő jelentette a végállomást, a 2017-es Konföderációs Kupát viszont megnyerte a német B válogatottal. Hiába sikerült jól az oroszországi világbajnokság főpróbája, a 2018-as vb-n nagyon leszerepeltek, címvédőként még a csoportból sem jutottak tovább.

Joachim Löw 2020. november 30-án, Lipcsében – Fotó: ELMAR KREMSER / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Joachim Löw 2020. november 30-án, Lipcsében – Fotó: ELMAR KREMSER / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Ekkor már egyre többen kezdték megkérdőjelezni, hogy valóban Löw-e a megfelelő személy a válogatott irányítására, de a szövetség végül bizalmat szavazott neki. A lejtmenet a Nemzetek Ligájában is folytatódott, de az állását ez sem veszélyeztette. Az Eb-selejtezőket viszonylag könnyedén vette a német válogatott, bár a játékuk színvonala elmaradt a 2014 körül látottakétól.

Nagy vitát váltott ki az a döntése is, hogy a 2018-ban gyenge formában játszó Thomas Müllert, Mats Hummelst és Jérome Boatenget fiatalításra hivatkozva száműzte a válogatottból. Ehhez a döntéséhez azóta is ragaszkodik, annak ellenére is, hogy időközben Müller és Boateng a 2020-ban triplázó Bayern München alapemberei voltak. A legutóbbi hírek szerint viszont Löw már kezdi belátni a tévedését, és hajlik arra, hogy Müllert ismét behívja a válogatottba az Európa-bajnokság előtt – írja a Kicker.

A német válogatott a nyári Eb-n a legerősebb csoportba került, a müncheni Allianz Arenában a világbajnok franciákkal, az Eb-címvédő portugálokkal, valamint a magyar válogatottal fog játszani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!