Haaland duplája repítette a Dortmundot a BL-ben, a hosszabbításban kizuhant a Juventus

2021. március 9. – 23:48

frissítve

Haaland duplája repítette a Dortmundot a BL-ben, a hosszabbításban kizuhant a Juventus
Erling Haaland dupláját ünnepli Dortmundban, a német csapat a legjobb nyolc között a Bajnokok Ligájában – Fotó: AFP/Bernd Thissen

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első visszavágóit rendezték kedd este, és a Juventus a hosszabbításban vérzett el a Portóval szemben, az olaszok 3-2-es győzelme a portugáloknak kedvezett. A Dortmundnak egy 2-2-es döntetlen is elég volt hazai pályán a Sevillával szemben.

A Juventust érezhetően meglepte az első meccsen a Porto a Bajnokok Ligájában, már 2-0-ra is vezettek a portugálok, a Juve későn ébredt, Chiesa a 82. percben így is igen fontos gólt lőtt. A Porto jól kezdett idegenben is, az első meccsen is eredményes Taremi egy balról érkező labdát hat méterről lőhetett viszonylag tiszta helyzetben kapura, de egy védő a kellő pillanatban belelépett, a felperdülő labdánál az iráni csatár ugrott a legmagasabbra, és hat méterről kapura fejelt, a két kapufa találkozását érintve hagyta el a labda a játékteret.

A 18. percben tizenegyest kaptak a vendégek. Taremi küzdött akkor is a labdáért, összerúgott az egyik védővel, Demirallal, szokványos ütközés volt, a mezőnyben ilyet le sem szoktak fújni, igazából nem volt egyiküknek sem esélye a labda megszerzésére, a holland játékvezető, Kuipers azonban a büntetőpontra mutatott. Sergio Oliveira végezte el a tizenegyest, a kapus a bal kezére várta a labdát, de az a jobbra ment, így a Porto előnybe került, amit meg is őrzött, mert Morata a befejezéseknél nem koncentrált eléggé.

A fordulás után tíz perccel minden megváltozott. Ronaldo kapott egy jó indítást, jól készítette le a labdát Chiesának, aki gyönyörű csavarással juttatta a bal felső sarokba a labdát, pazar mozdulat volt, pontosabban nem is lőhetett volna.

Az 52. és az 54. percben Taremi gyorsan kapott két sárgát, és a portugálok már csak 10 emberrel harcolhattak a folytatásban. Az elsőnél egy kemény szabálytalanságot mutatott be, ami benne van a játék hevében, a második sárgát azért szedte össze, mert belebikázott a labdába sípszó után egy ártalmatlan helyzetben, Kuipers pedig azonnal büntette.

A Juve rögtön sebességet váltott, Chiesa kapott egy indítást a leshatárra, eltolta a kimozduló Marchesin kapus mellett a labdát, de Pepe a legjobb ütemben zárt vissza, és meg tudta annyira zavarni a csatárt, hogy ne tudja bekotorni a második találatot. Fejjel viszont már eredményes volt, a 63. percben Cuadrado lőtte középre a labdát a jobb oldalról, Chiesa berobbant rá, a kapus csak beleérni tudott, ezzel 2-1-es előnybe került csapata.

A rendes játékidőben nem tudta a két csapat eldönteni, melyik léphet tovább, az eddig két ziccert is elhibázó Morata pontos volt a hajrában, de lesen kapta a labdát, ezért a gólt érvénytelenítették. Az egész meccsen aktív Cuadrado a szélről nem beadást, hanem lövést választott, a felső kapufa mentett, az onnan lepattanó labda nem volt bent.

A hosszabbítás drámája

A hosszabbításban érezhetően feszültté vált a légkör, Kuipers többször is felmutatta a sárga lapot, hogy megfogja az indulatokat. A csereként beálló Kulusevskinek volt lehetősége, hogy kétgólosra növelje a különbséget, de nem élt vele. A másik oldalon viszont Sergio Oliveira egy 26 méteres szabadrúgásból betalált a kapuba. A sorfal nem volt rendezett, a felugró, lábait szétnyitó Cristiano Ronaldo lába alatt ment el a labda, Szczesny kapus is mintha későn reagált volna, és ugyan beleért a labdába, nem tudta kiütni a bal alsóból. A lengyel kapus a sorfal performanszát látva egy kisebb dührohamot kapott. Oliveira lett így a meccs hőse a két pontrúgással.

Két perc múlva Rabiot védhetetlen fejese visszahozta a reményeket, mindent meg is próbáltak az olaszok, de nem jártak sikerrel. A 123. percben Marchesin nagyszerűen avatkozott játékba egy beívelés után – fontos labdát ütött el –, ez volt az utolsó komoly helyzet, pár másodperc múlva a portugálok már ünnepelhettek.

A Juventusnak az emberelőny sem volt elég, ami aggasztó jel a csapat számára, az első meccsen is mélyen tudása alatt futballozott. Tavaly sem értek el a legjobb nyolcig a BL-ben, a Lyon ejtette ki akkor őket, és nem látszik, hogy fejlődött volna a klub. A Porto minden dicséretet megérdemel, mert nemcsak fegyelmezetten védekezett, hanem a támadásokról sem mondott le, noha egy óránál is többet játszott emberhátrányban.

A Dortmund is a legjobb nyolc között

A Sevilla ugyan vezetett hazai pályán, 3-2-re veszített. Dortmundban rögtön az első percekben agresszíven letámadták a németeket, volt is egy komoly Ocampos lövés, de Hitz kapus a helyén volt, és oldalra ütötte a labdát. A spanyolok diktálták a meccs elején az iramot, aztán a 35. percben labdát veszítettek saját térfelük közepén, és a Dortmund egy pillanat a kapu előtt termett, Reus beadására Haaland remek ütemben érkezett, és nem volt nehéz dolga, hogy az üres kapuba passzolja a labdát.

A második félidő elején a norvég csatár belőtte a második gólját, de hihetetlen körülmények között született meg ez, a közvetítés alapján is nehéz feladat volt a történtek rekonstruálása.

Egy labdaszerzés után megindult a norvég, a tizenhatoson belül ütközött a spanyol védőkkel, Fernando lepattant róla, Haaland a testi erejét kihasználva éles szögből a kapuba emelt. Cakir játékvezető visszanézte ezt az esetet, szabálytalankodott-e a dortmundi center, sőt egy másik, korábbi támadást is megvizsgált a videón. A gólt nem adta meg, ehelyett adott egy büntetőt a török bíró, mert úgy érzékelte, hogy amikor Koundé és a Haaland összeakadt, az büntetőt ért. Mivel az volt korábban, azt ítélte meg.

Haaland állt a labda mögé, Bono kapus azonban egy földöntúli bravúrral kiütötte a labdát a kapufára, mi több Haaland ismétlését is kiütötte, a harmadik kísérletbe pedig beledobta magát valaki. A spanyolok előrementek, már a Sevilla tizenhatosa előtt adogattak, amikor Cakir jelezte, újra kell lőni a büntetőt, mert szabálytalan volt az első, Bono centikkel elhagyta a gólvonalat. Ismét Haaland vette a kezébe a labdát, ugyanoda lőtte, laposan, bal kézre, ezt pedig Bono már nem tudta hárítani. Akkor is elhagyta a gólvonalat, de Cakir akkor már nem rúgatta ismét a büntetőt. Haalandnak adott egy sárgát, mert beszólt valamit a kapusnak, amikor már a hálóban volt labda.

A 20 éves norvégnak ez volt a 20. gólja a Bajnokok Ligájában, ilyen gyorsan még senki sem jutott el ekkora mennyiségig. Hogy kiket előzött meg, azt ebben a cikkben értékeltük.

A Sevilla is kapott egy büntetőt Cakirtól, ezt En Nesry rúgta a hálóba a felső lécről, a végeredményt is a marokkói csatár állította be a 96. percben egy bombaerős fejessel, de ez már csak arra volt elég, hogy ne kettős vereséggel essen ki az egyébként többet támadó spanyol csapat.

  • Juventus – Porto 3-2 (hosszabbítás után; a rendes játékidőben 2-1 volt, idegenben lőtt góllal a Porto a továbbjutó),
  • Dortmund – Sevilla 2-2 (összesítésben 5-4)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!