A világ legidősebb embere, a 118 éves Tanaka Kane is viszi majd az olimpiai fáklyát Japánban

2021. március 5. – 08:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tervek szerint a világ legidősebb embere, a 118 éves Tanaka Kane is részt vesz majd az olimpiai láng váltójában Japánban.

A koronavírus-járvány miatt sok még a kérdőjel az egyszer már elhalasztott tokiói olimpia körül, amit ha megrendeznek, nem lesz olyan grandiózus, mint elődjei, de a japánoknak így is lesz néhány nagy dobásuk.

Az például kapóra jött, hogy náluk él a világ legidősebb embere, aki egy rövid ideig átveheti az olimpiai lángot a fáklyaváltóban. A tervek szerint a 118 éves nő májusban kap szerepet, Fukuoka tartomány Sime nevű településén lesz nála a láng.

A váltóban a családtagjai fogják tolni egy kerekesszékben, de arra készülnek, hogy az utolsó métert majd gyalog teszi meg, és így adja át a fáklyát. Tanaka egyébként egy új sportcipőt is kap erre az alkalomra. Hogy részt tud-e venni majd a váltóban, az a pillanatnyi egészségi állapotán és az időjáráson is fog múlni.

A 118 éves Tanaka KaneFotó: Masanobu Nakatsukasa/Yomiuri Shimbun/AFP
A 118 éves Tanaka KaneFotó: Masanobu Nakatsukasa/Yomiuri Shimbun/AFP

A korábbi legidősebb fáklyavivő a brazil Aida Gemanque volt, ő 106 évesen vett részt a váltóban a 2016-os riói olimpia előtt, míg a 101 éves Alekszandr Kaptarenko a 2014-es szocsi téli olimpia előtt kapott lehetőséget.

Az 1903-ban született Tanaka túlélt két világháborút, két világjárványt, a spanyolnátha mellett a koronavírus-járványt, és legyőzte a rákot is. Amikor legutóbb Japán nyári olimpiát rendezett, már 61 éves volt. 19 évesen kezdett dolgozni egy családi rizsboltban, és 103 éves koráig aktív is maradt.

Jelenleg egy idősotthonban él, de szellemileg nagyon friss, gyakran játszik az Othello nevű stratégiai játékkal.

Unokája, Tanaka Eijdzsi szerint most az a célja, hogy ő legyen a valaha élt legidősebb ember. A rekordot egy 122 évet megért francia nő tartotta. Tanakát 2019-ben ismerte el a Guinness Rekordok Könyve legidősebb élő személyként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!