Szabadlábra helyezték a Barcelona korrupcióval vádolt korábbi elnökét

2021. március 2. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kedd délelőtti kihallgatás után szabadlábon távozhatott a bíróságról Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona volt elnöke, aki hétfői előállítása után az éjszakát a rendőrségen töltötte.

Hétfőn a spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói a klub székházában vizsgálódtak, majd a rendőrségre kísérték a katalán klub több vezetőjét. Bartomeu mellett előállították a korábbi elnök jobbkezét, az elnökség volt igazgatóját, Jaume Masferrert, továbbá Roman Gómez Pontit, a klub jogi osztályának vezetőjét és Óscar Graut, a jelenlegi főigazgatót. A rendőrségen egyikük sem tett tanúvallomást, utóbbi két személy végül távozhatott is.
Velük ellentétben Bartomeu és Masferrer a rendőrségen töltötte az éjszakát. Onnan a délelőtt folyamán a bíróságra szállították őket, ahol szinten éltek a jogaikkal, és nem tettek vallomást. A bíró ezután elrendelte szabadlábra helyezésüket, írta az MTI.


JA bíró megszüntette a BarcaGate néven emlegetett ügyben a rendőrség által folytatott vizsgálati anyag titkosítását, így ahhoz mostantól már az érintettek is hozzáférhetnek, és megismerhetik annak részleteit. Amint erre sor kerül, a két vizsgált személy egy későbbi időpontban vallomást tesz a bíróságon.

Josep Maria Bartomeu, a Barcelona egykori elnökeFotó: Josep Lago/AFP
Josep Maria Bartomeu, a Barcelona egykori elnökeFotó: Josep Lago/AFP

Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy egy külsős PR-cég a klub megbízásából a közösségi médiában több mint száz álprofil segítségével ellenkampányt folytat a Bartomeut kritizáló egykori és jelenlegi játékosokkal szemben. Beszámolók szerint hat tételben csaknem egymillió eurónyi (363,8 millió forintot) összeget fizettek ki a cégnek ezért a munkáért.

Bartomeut és Masferrert hűtlen kezeléssel, korrupcióval és pénzmosással vádolták, és lemondott az ügyben megkerült igazgatóság több tagja. Október végén pedig távozott elnöki posztjáról Bartomeu is.

Az FC Barcelonánál vasárnap rendezik az elnökválasztást, amit január 24-én a koronavírus-járvány miatt halasztottak el. A három jelölt a klubot 2003 és 2010 között már irányító, legesélyesebbnek tartott Joan Laporta, valamint Víctor Font és Toni Freixa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!