Duplamatt sem elképzelhetetlen a sakkban, Mádl Ildikó megmutatta

2021. február 28. – 06:50

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héti sakkfeladványunkban egy 160 éves lépés nyomába eredtünk, itt láthatja, ezúttal egy újabb érdekesség lesz terítéken.

A magyar női sakkválogatott az 1988-as olimpián nyerte első aranyérmét. A három Polgár lány, Zsuzsa, Zsófia és Judit mellett Mádl Ildikó volt a csapat tagja. Az esélyesebbnek gondolt szovjetek elleni meccsen Mádl sötéttel játszott, és Lityinszkaja ellen bravúros győzelmet ért el. Sikerének később nagy jelentősége lett, mert a válogatott összesen fél ponttal múlta felül a Szovjetuniót.

Mádlnek 1988-ban volt egy igen szép partija még az olimpia előtt, ami igazolta jó formáját. Summermatter volt az ellenfele, aki a sötét bábukat vezette. Mádl a huszadik lépésben olyat húzott, ami esztétikailag is elismerésre méltó. Látja a táblán, mi következik?

Mádl Ildikó vezeti a világos bábukat, ő lép. Sötét válaszolt rá, majd Mádl következő lépésénél nyújtotta a kezét. Kitalálja, mi a nyerő lépés?
Mádl Ildikó vezeti a világos bábukat, ő lép. Sötét válaszolt rá, majd Mádl következő lépésénél nyújtotta a kezét. Kitalálja, mi a nyerő lépés?

Segítségül annyit elárulhatunk, egy ártatlan kis lépésnek látszik, de sokkal több annál. A 21. lépésben ellenfele is észlelte, mekkora bajban van, de nem elhárítani. A megoldást alább közöljük. A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymester találta, aki 2002-ben az olimpiai ezüstérmes kapitánya is volt.

20. h5! Vf8 21. Vxh7+!!, és sötét feladta, mert 21. – Kxh7 22. hxg6 és kettős sakk, dupla matt
Ha 20. h5-re sötét 20. – Hf8-at válaszolna, akkor világos 21. Bdg1 után lecserélné a sötét g8 bástyáját, majd mattot adna a vezérével g7-en.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom