Sakkfeladvány a Telexen: meg tudja ismételni a 160 éves, virtuóz húzást?

2021. február 20. – 07:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vezércsel című sorozat a sakk felé irányította a figyelmet. Ez a feladvány is rávilágít a sakk szépségeire.

Azzal nem állítunk újdonságot, hogy a sakk ősi játék. Ha sok száz évvel ezelőttről nem is, a XIX. századból már fennmaradtak olyan partik, amikre ma is etalonként lehet tekinteni. Mai feladványunkban Adolf Anderssen játszik világossal, ő a modern sakkozás egyik első nagy alakja, nem hivatalos világbajnok. Nem mellékesen matematikaprofesszor.

Ellenfele Berthold Suhle, a sakk egyik nagy teoretikusa, aki az első könyvét már megírta, amikor ezt a partit 1860-ban lejátszották. Suhle utolsó lépésével leütött a lovával egy világos futót d3-on, remélve, hogy világos visszaüti, és akkor leütheti világos f5-ön álló huszárját is. Nem is rossz terv.

Világos lép, és máris nyer
Világos lép, és máris nyer

Anderssen azonban más lépést választott, amivel meg is nyerte a partit. Észreveszi a táblán a nagy lehetőséget, és rájön, hogy mit lépett? A feladat: világos lép, és azonnal nyer. Az állást Kállai Gábor nemzetközi nagymester találta, aki 2002-ben az olimpiai ezüstérmes válogatott kapitánya volt.

Vezér h6-ra lép, és sötét azonnal feladta.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom