Oszaka negyedik Grand Slamjét nyerte az Australian Openen

2021. február 20. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A japán Oszaka Naomi 6:4, 6:3-ra legyőzte az amerikai Jennifer Bradyt az Australian Open női döntőjében, ezzel pedig második melbourne-i trófeáját és negyedik Grand Slamjét nyerte. Oszaka Szeles Mónika óta az elsői női teniszező, aki karrierje első négy Grand Slam-döntőjét mind megnyerte.

A 23 éves, 3. kiemelt Oszaka 2019-ben nyert korábban Melbourne-ben, az elmúlt öt kemény pályán rendezett Grand Slamből hármat behúzott, 20 meccs óta veretlen volt, és a mérkőzés abszolút esélyesének számított. Oszakának a döntőig vezető úton a negyedik körben két meccslabdát is hárítania kellett a tavalyi döntős Garbiñe Muguruza ellen, majd pedig a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williamsen jutott túl az elődöntőben.

A 25 éves Brady 22. kiemeltként első GS-döntőjében lépett pályára, de tavaly a US Openen volt már elődöntős, pont Oszaka győzte le. Brady egyike volt azoknak a játékosoknak, akikre szigorú karantén várt, mert fertőzöttel utazott együtt az Ausztráliába érkező repülőgépén, így két hétig a szobáját sem hagyhatta el.

Oszaka a szombati döntőben – Fotó: William West / AFP
Oszaka a szombati döntőben – Fotó: William West / AFP

Oszaka az első bréklabdáját kihasználva 3:1-re előnybe került, de Brady vissza tudott jönni. A japánnak 4:4-nél bréklabdát is hárítania kellett, de a fontos pillanatokban abszolút domináló Oszaka aztán hibákra tudta kényszeríteni Bradyt az amerikai következő adogatásánál, és behúzta a szettet.

A második játszma elején gyorsan brékelte ellenfelét, majd pedig másodszor is sikerült elvennie az amerikai adogatását, és 4:0-ra is vezetett. Brady ugyan egy bréket visszavett, de Oszaka aztán nagyon magabiztosan, semmire szerválta ki a döntőt 5:3 után.

A döntőt a járványhelyzet miatt korlátozott létszámban követhették nézők a helyszínről, de így is 7500-an látták Oszaka győzelmét a Rod Laver Arenában. A japán teniszező ki is emelte, mennyit jelentett ez neki, összehasonlítva a tavaly még nézők nélkül megrendezett US Opennel, amit szintén megnyert.

„Hihetetlen érzés, hogy vannak a helyszínen rajongók, ez nagyon sok energiát ad” – mondta Oszaka, aki az elmúlt évek egyik legnagyobb sztárja a női mezőnyben, a Forbes 2020. májusi listáján pedig a legjobban kereső női sportoló is volt 37,4 millió dolláros (kb. 11 milliárd forintos) bevétellel.

A US Opent 2018-ban és 2020-ban, az Australian Opent 2019-ben és most sikerült megnyernie. A szombati győzelmével a második helyre jön előre a világranglistán Ashleigh Barty mögé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!